Zingen naar hartenlust in songfestival en kerk

THEMENBILD-EUROVISION-SONG-CONTEST_1426252984822199Op dit moment zijn net de liedjes afgelopen op het Eurovisie Songfestival. Het is nu stemmen en wachten op die onmogelijk lange uitslagen ronde. De mooiste manier om het songfestival te volgen is misschien nog wel met Twitter op het tweede scherm. Op alle mogelijke manieren zie je dan de commentaren van het halve land. Meestal zuur van karakter, vaak ook grappig. Samen met anderen gniffel je jezelf door de avond heen.

Toch doet het commentaar op de sociaal media vaak wat tekort aan de inzendingen. Wat mij opvalt is dat alle zangers en zangeressen helemaal voor hun liedje gaan. Ze zingen het met grote intensiteit en proberen de boodschap van hun lied over te brengen. Niet elk lied heeft een even sterke boodschap, maar de performers doen er wel alles aan om het te brengen. Dat doet mij zeer deugd.

Ik denk aan koren in kerkdiensten en vieringen, koren die vaak uitstralen dat ze een verplicht nummertje doen. Terwijl je juist in een viering het meest kunt uitstralen wat diep in je hart zit: de vreugde van het geloof. Als er iets een sterke boodschap is, is dat de boodschap van het Evangelie. Dat is de liefdesboodschap van God, waarin oorlog en strijd wegvalt. Het is het liefdeslied van de Eeuwige die zegt: Wees anders, wees hemels, dat is pas echt oké!

Wat is het jammer dat we dat als gelovigen niet altijd uitstralen. Misschien kunnen we op die manier nog iets leren van iedereen die net is langsgekomen op het Weense podium. Een activiteit in de kerkbanken als we zingen. Niet gaan hangen in de hele, halve of kwartnoten, maar verkondigend en vrolijk vertellen hoe mooi het geloof is. Met die mooie teksten en klanken die ons uit de traditie worden aangereikt. Dat is pas visie, alleen dan geen euro-visie :).