Zet de deur open!

Opening holy doorVandaag, 8 december 2015, de feestdag van Maria Onbevlekte Ontvangenis is het begin van het Heilig Jaar van de Barmhartigheid. Het is een jaar dat door de paus is afgekondigd om Barmhartigheid centraal te stellen. Een Heilig Jaar is normaal gesproken om de 25 jaar. In 2000 was er eerder al een dergelijk jaar. Dit jaar, 2016 wijkt af van de normale telling. Tussentijds kan de Paus een heilig jaar uitroepen om gelovigen attent te maken op hun houding naar God en mensen.

Barmhartigheid is het thema van het jaar, dat loopt vanaf vandaag tot aan de laatste zondag van het kerkelijk jaar: 20 november 2016. Barmhartigheid is een moeilijk woord. Het is niet gelijk aan medelijden of medeleven. Het is beiden. Ik heb wel eens iemand horen zeggen: het is warm-hartigheid. Als je mensen een warm hart toedraagt en dat in daden laat blijken, dan is dat barmhartig. Ik moet ook denken aan de Barmhartige Samaritaan. Hij bekommerde zich geheel om de zwakkere medemens die hij op zijn weg vond.

De Paus opende het jaar, door de Heilige Deur in de Sint Pieter te openen. Het is een ritueel dat in vele basilieken en kerken wereldwijd de komende dagen wordt nagevolgd. Door de Heilige Deur in de Sint Pieter gaan het komende jaar, levert een aflaat op, een hoger plaatsje in de hemel, platgezegd. Maar de deur staat symbool voor logojaarvanbarmhartigheid Bewerkt 004 defveel meer dan dat. Het is geen afvinkitem op een toeristen checklist. De heilige deur, die moeten we gehad hebben. Het is een teken van de deur van je hart open zetten.

Barmhartigheid kan niet zonder je hart te openen voor anderen. Door te zien en te horen wat de ander beweegt, wat zij of hij nodig heeft, daardoor kun je ook warm en ruimhartig naar de ander handelen. De deur open zetten, wat houdt dat in? Hoe ben ik barmhartig en hoe kleur ik dit jaar van Barmhartigheid? Ik wil jullie als lezers daarin meenemen. Elke maand, zal ik op of rond de 8e van de maand er een blog aan wijden.

 

Let op! De blogs over het Heilig Jaar zijn in de menubalk eenvoudig terug te vinden bij het apart hiervoor gemaakte tabje!

Eén reactie

  1. Pingback: Wereldwijd barmhartigheid - Met Hem op weg gaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.