Zekerheid in verandering

zekeheid in verandering II
De wereld verandert, een oude bus verandert in een nieuw kunstwerk.

Zekerheid verdwijnt. Steeds sneller verandert ons leven. Wie zit er nog zijn hele leven bij dezelfde werkgever? Wie woont er nog decennia in hetzelfde huis? We willen groter, sneller, beter en daarbij nemen we risico’s. Met ons werk, ons bedrijf en ook in ons persoonlijk leven. Het leven is onrustig geworden.

Toch zoeken veel mensen in alle verandering naar innerlijke rust. Een zekerheid om op terug te vallen. Cursussen mindfulness en leven in het nu hebben meer cursisten dan ooit. Mensen trekken zich graag terug om weer even iets van hun eigen kern te ervaren.

In het televisieprogramma “Ik Vertrek” komen al deze dingen vaak gezamelijk langs. De mensen, vaak een stel, zoeken een nieuwe uitdaging. Het leven van sleur moet veranderen. Aan de andere kant hoopt men ook een nieuwe zekerheid te vinden en bijvoorbeeld een bed-and-breakfast op te bouwen in het buitenland. Men laat oude zekerheden achter voor nieuwe zekerheid. Daarnaast gaan ze vaak naar een rustige plek in de verre oorden, omdat ze ook zoeken naar rust. De drukke wereld van Nederland is hen tegen gaan staan.

Zekerheid in geloof

zekerheid in veranderingHoe zit dat eigenlijk met zekerheid als je gelooft? Vroeger waren de uitspraken van de dominee of de pastoor de zekerheden in het leven. Je hoefde daarnaast nauwelijks meer na te denken. Dat is in deze tijd onwenselijk en onhoudbaar. Toch kan het geloof zekerheid bieden in deze tijden van verandering.

Ik ervaar in mijn band met Christus en in gebed dat ik mag zijn wie ik ben.
Als alle onrust in het leven de overhand lijkt te nemen, leg ik het neer bij God. In gebed en meditatie vind ik rust en dat zorgt dat ik weer goed in mijn lichaam zit. Als ik op andere manieren probeer om de onrust van mij af te zetten blijft het in mijn lichaam hangen. Door gebed valt het van mij af. Deze ervaring maakt dat ik altijd bij God terug wil komen. Hij is mijn zekerheid in verandering. Niet door regels of dogma’s, maar door de liefde die ik in gebed, meditatie of de viering van de mis vindt.
Hoe je ook in het leven staat, ik wens iedereen zo’n punt van rust toe. Dat we in verandering staande mogen blijven en gedragen worden.