Xnoizz 2012: Ik zie jou!

 “Ik zie jou!” Dat was het thema van het Xnoizz-flevofestival van dit jaar, dat afgelopen weekend plaatsvond in Bussloo. Het thema was bedoeld om mensen te triggeren. God kun je vinden in de bijbel en in gebed, maar je kunt hem ook zien in je medemens. Als je de naaste ziet uit liefde, dan kom je God overal in de wereld tegen.

Chjc, Contrario en LKP hadden als gezamelijke homo-organisaties een stand op de informatiemarkt. Ook dit jaar ervoer ik weer hoe belangrijk het is om daar te staan. Zo kunnen jonge christenhomo’s herkenning vinden in anderen. Velen denken immers dat ze de enige zijn. Gelukkig, jongens en meiden, dat is absoluut niet zo! Als mensen dat ervaren voelen ze zich al een stuk meer geaccepteerd en weten ze zich meer door de schijnbare spagaat van geloof en geaardheid heen te worstelen.

Een andere groep waarvoor het goed is om aanwezig te zijn, zijn de mensen die om de homo’s en lesbo’s heen staan. Ouders, vrienden, jeugdleiders, vaak willen ze hun roze naaste wel helpen of steunen, maar weten ze niet hoe. Daarnaast moeten ook zij vaak een drempel over om de teksten van de bijbel niet letterlijk op te vatten. Als je kind of vriend/vriendin op mensen van hetzelfde geslacht valt wil je hen blijven aanzien in liefde. De bijbel kan daarin hinderlijk in de weg liggen.

Het is goed dat wij als organisaties dan in gesprek kunnen gaan. In liefde en geloof getuigen van de weg die God gaat, juist ook met homo’s. Dat is prachtig!

Al blijven er natuurlijk altijd mensen die het liefst je geaardheid zouden wegbidden en dat ook op zo’n dag duidelijk maken. In die gevallen is het een uitdaging om ook dan te blijven denken: Ik zie jou! (ook al zie je mij niet echt.)