Wil je wel geloven?

Geloven is een waagstuk, dat je doet beseffen hoe kwetsbaar je bent in een ongelovige wereld. Vertellen over je relatie met God vraagt om openheid en lef. Jezelf toekomst geven in de relatie met God vraagt slechts één woord: JA

Geloven in een moderne wereld

Het is verbazingwekkend hoeveel mensen er in onze tijd op zoek zijn. Mensen die kerk en religie verlaten hebben, zijn volop aan het zoeken naar de zin van hun leven. De droge getallen, analyses en argumenten, waarmee je op televisie en in het bedrijfsleven mee bestookt wordt, zijn niet bevredigend genoeg. Mensen willen uitstijgen boven hun eigen leven. Om dat te vinden trekken ze vaak naar verre oorden, zoals Tibet. Spirituele reizen, weekenden en boeken verkopen als snacks van een hamburgerketen. We zijn op zoek, maar we lijken ook in het zoeken gericht te zijn naar een kick. We hopen een kapitaal te vergaren van spirituele kennis. Hoe groter ons kapitaal wordt, hoe minder we er van hebben begrepen.

Geloven als een strijd.

Sparen is een vreemd fenomeen. Als je geld of suikerzakjes in een redelijke mate hebt, wil je meer en meer. Sparen is een genormaliseerde vorm van verslaving. Sparen is geaccepteerd en wordt toegejuicht. Op financieel vlak is dat goed te begrijpen. Echter je religieuze bagage is geen spaarbankboekje. Ervaring en inzicht moeten wel groeien, maar ze groeien nooit met rente. Van die rare vooroordelen moeten we zo langzamerhand af. Geestelijk leven gaat niet om een verplichte groei.

Dat is één van de redenen waarom het zo moeilijk is in te passen in ons eigen denken. Wij zijn veel te veel gericht op logische groei. Religie in het algemeen, christendom en bijbel in het bijzonder laten zien dat je vaak een weg moet gaan door het duister, ook al ben je op zoek naar het licht. Israël moest 40 jaar door de woestijn. Jona zat drie dagen in een donkere vis. Jezus was 40 dagen in de woestijn en Maria moest haar hele leven zien hoe haar zoon opgroeide in een wereld die tegen hem was. Ze moest hem zelfs van het kruis halen.

Geloven gaat niet over rozen.

Geloof is een relatie

Strijden is zwaar, in de huidige tijdgeest lijk je te moeten vechten tegen alles en iedereen. Geloven, dat doe je toch niet meer? Wanneer je het doet, dan doe je dat maar mooi in je eigen huis en op zondag. Mensen vertellen over het geloof, dat is not done. Voor jonge mensen is het daarom moeilijk om te vertellen over wat zij hebben met God. Iets hebben met een meisje of een jongen, dat is heel normaal. Een relatie tussen mensen is altijd onderwerp van gesprek. Je liefde voor God betuigen is een stuk moeilijker.

Toch werkt het zo. God is op zoek naar jou, of jij naar God. Op een bepaald moment treft God jou en ga je samen verder op het levenspad. Een soort van huwelijk dat je aangaat, zonder dat het een menselijke relatie in de weg staat. Je merkt dat je je zorgen kwijt kan in gebed. Dat je leven geen aaneenschakeling van toevalligheden is, maar dat het geleid wordt door God. Je komt op een bepaalde manier goed terecht. Al staat alles je tegen en tref je de grootste ellende, je leven is niet voor niets. God blijft met je bezig en wil je dragen.

Het lijken vage uitspraken, moeilijk te begrijpen en te aanvaarden. Hoe moeilijk is het niet om liefde zonder voorwaarden te aanvaarden. Als het een menselijke partner is, is dat al immens moeilijk. Het vraagt zelfrespect en zelfkritiek. Dan kun je inzien dat mensen een relatie met je willen beginnen. Maar dat God dat ook wil? Hoe moeilijk te aanvaarden is dat!

Geloof als toekomst.

En toch wil God dat. Hij zal zich onvoorwaardelijk geven voor jou. Nouja, helemaal onvoorwaardelijk is het niet. Wij als mensen moeten JA zeggen. Ja, God draag me, neem mijn leven in uw handen. En ook wanneer je gelovig bent merk je dat je die belofte en zin steeds opnieuw moet herhalen.

Wanneer je merkt dat je bent meegegaan op de flow van deze tijd en de marktwerking van alles om je heen, dan merk je ook dat je hebt geprobeerd om alles zelf te controleren. Van tijd tot tijd strand je daarin. Je wilt weer op zoek. Maar je weet dat God al lang naar jou op zoek is. Dan mag je ja zeggen en je ontspannen. God zal je dragen naar een prachtige toekomst. Zijn toekomst van Liefde. Dan is het leven niet minder moeilijk, dan is het uitleggen niet minder lastig, maar je weet voor wie je het doet. En wat Hij je geven wil.

Hij geeft je jezelf terug.