Wereldwijd barmhartigheid

Wat wij hier doen en laten heeft wereldwijd invloed. Onklein-CIMG6228ze daden hier kunnen heel veel betekenen voor mensen in ontwikkelingslanden. Ik werd me daarvan bewust toen het bij ons in de kerk ging over de dorstigen te drinken geven.
In het kader van het jaar van Barmhartigheid staat namelijk geregeld één van de zeven werken van barmhartigheid centraal in een viering.

Wereldwijd water

Hoewel water ons belangrijkste levensmiddel is, is de toegang tot schoon drinkwater voor een groot deel van de wereld niet vanzelfsprekend. Men moet soms lange tijd lopen naar een waterbron of het water dat er is, is vervuild door bijvoorbeeld industrie.
Waterputten slaan en waterzuivering is in die landen van groot belang en verschillende organisaties zetten zich daarvoor in. Bijvoorbeeld een organisatie als Arocha.

Barmhartig helpen

Door ontwikkelingsorganisaties als Arocha of ICCO te steunen kunnen mensen in ontwikkelingslanden helpen om hongerigen te voeden, dorstigen te drinken te geven of naakten te kleden. We kunnen ook helpen op een andere manier. De vervuiling van water in Afrika komt vaak door industrie die goederen maakt voor de westerse wereld.
Door op zoek te gaan naar duurzame producten die op een eerlijke manier voor mens en milieu zijn gemaakt kun je tegengaan dat men voor jou de wereld vervuild.
Hierbij kun je denken aan Fairtrade-producten. Maar ook kun je nagaan of je benzine, die je tankt, wel helemaal netjes wordt gewonnen. Van oudsher laten olieproducenten op hun grond nog wel eens wat vallen of weglopen. Misschien toch eens wat vaker met trein of fiets gaan?

Alles hangt samen

Wereldwijd hebben onze handelingen invloed op elkaar. Het is belangrijk om jezelf dat te beseffen. Bewust leven is niet alleen belangrijk voor ons en de mensen in onze stad of ons dorp. Ons bewust leven kan verandering geven voor velen. Ook dat is barmhartigheid doen!

In het filmpje hieronder wordt het een en ander uitgelegd over zeewaterzuivering, een belangrijke methode om mensen aan schoon water te laten komen. We lieten het filmpje zien op de nazit na de viering.

Dit is een blogpost in het kader van het jaar van barmhartigheid.
De andere posts over dit onderwerp zijn:

Zet de deur open!
Barmhartigheid aan jou
Het gezicht van barmhartigheid
Klein leven
Wat kan ik doen?
Kunnen wij op Jezus lijken?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.