Welkome wolkkolommen

Zijn er ook bijbelse hittegolven? Met dit warme weer vraag ik me af hoe het volk Israël dat volgehouden heeft: veertig jaar rondlopen in de woestijn. Hoe kan zo’n tocht in de hitte mij wat leren?

In de warmte doe je vreemde dingen

Ze hadden het allemaal zo duidelijk toen ze op reis gingen. Ze waren blij dat ze uit de handen van die ellendige onderdrukkers waren. Al snel verlangden ze echter terug naar Egypte, daar had het volk immers wel te eten. Daar hadden ze geen zorgen, alleen een geregeld leven omdat ze geregeld werden afgebeuld.

Nu ze in de woestijn waren hadden ze veel minder op met die Mozes en zijn God die hen bevrijd had. Toen Mozes op de berg Sinaï met God aan het praten was, besloten ze zelfs een eigen god te maken: een gouden kalf. Ja als rondtrekkend volk in de hitte doe je vreemde dingen. Lees het maar na in het bijbelboek Exodus.

Onze momenten van hitte

De hittegolf die deze week is aangekondigd is voor veel mensen erg vervelend. Je doet niets meer. Het is te warm om je te bewegen. Hoe heeft Israël dat uitgehouden?

Wijzelf maken ons leven regelmatig ook te warm. We stressen van de ene baan naar de andere, van werk, naar school, naar sport van ons en onze kinderen. Bij een steeds groter aantal mensen is het té warm geworden, zo heet dat dan ook: Burn-out.

Een wolkkolom is welkom

Het volk Israël hield de reis door de hitte van de woestijn vol, doordat God met hen meeging in een wolkkolom die koelte en bescherming gaf overdag. In de donkere nacht veranderde deze in een vuurkolom zodat ze altijd licht hadden.

Hoe zou God in ons leven aanwezig zijn? Is er voor ons ook een plaats van koelte, waar we even uit het hectische gestreste leven kunnen zijn? Een plaats om op adem te komen?

Zo kan God zich laten zien door mensen, waarbij we even worden opgevangen en ontspanning krijgen. In een kop koffie of een glas water waardoor we bij onszelf gebracht worden.

Maar God is er ook in de stilte van een viering in de kerk, of in de natuur bij een wandeling. Neem in de hitte een moment pauze, stoor je niet aan de warmte, maar gebruik de rust om in je innerlijke stilte God te zoeken. Wie weet hoe de wolkkolom aanwezig is.