Welke kant gaan we op?

Een potige vrouw was met haar vriendinnen een wandeling aan het maken door de Botanische tuinen. Ik liep haar op een splitsing tegen het lijf en hoorde haar zeggen: Welke kant gaan we op? Ze bedoelde natuurlijk de weg, maar het is een veel diepere vraag. Welke kant wil ik op?

De goede of de verkeerde kant?

In de tentoonstelling over de Biblebelt in het Catharijneconvent komt meermaals de plaat van de smalle en brede weg naar voren. Het is in de protestantse wereld een bekende plaat. Wanneer je dingen doet die bij de wereld horen, dan ga je uiteindelijk naar het hellevuur. Doe je allemaal goede dingen, dan kom je in de hemel. Hoewel de protestanten eigenlijk niet van goede daden zijn, maar alles van de algoede God willen laten afhangen, lijkt deze plaat er wat tegen in te gaan.

Is het allemaal zo zwart wit? Ik denk dat er over en weer bruggetjes zijn. In de plaat staan maar weinig bruggetjes. Wanneer wij het verkeerde doen blijft er steeds een andere afslag mogelijk, de weg terug naar God, door gebed en eventueel de biecht. Wanneer we ons kompas opnieuw richten op Christus komen we weer op het goede pad terecht.

Wat is je kompas?

Het is met onderweg zijn altijd de vraag waarop je kunt vertrouwen? Veel mensen gaan in hun levensweg uit van rationele elementen. De bekende vraag: waar wil je over vijf jaar staan en hoe bereik je dat? wordt meestal beantwoord met allerlei praktische handvatten en opleidingen. De vraag is of je met alleen redeneren het verst komt in je leven. Word je daar echt gelukkig van?

God, gebed en gevoel

Ook voor je levenspad is het belangrijk elke keer je brug naar God terug te vinden. Door God voor ogen te houden krijg je steeds meer rust in jezelf. In die rust kun je bidden, zodat je de goede weg mag gaan. Mijzelf gebeurt het vaak dat ik helemaal niet weet waar ik over een bepaalde tijd wil zijn in me leven. Maar als ik het goed probeer aan te voelen en in gebed te brengen, brengt de daarbij behorende rust mij vanzelf op de goede weg. Misschien klinkt het zweverig, maar probeer het eens. Vraag het eens in een gebed: “God welke kant moet ik nu op?”

Wie weet komt u er ook verder mee.