Wees gegroet Maria!

Nazareth_00013Een van de meest bekende klassieke werken is misschien wel het Ave Maria.
Het is de latijnse vertaling van wat de engel in het Aramees tegen Maria zou hebben gezegd. De engel groette Maria en zei haar dat ze niet bang hoefde te zijn. Ze had immers genade gevonden in Gods ogen. Ze zou zwanger worden en een kind ter wereld brengen.

Naar die geboorte leven we toe, nog vijf nachtjes slapen en het is kerst!

Ik moet bij dit verhaal over Maria terugdenken aan mijn geloofsontwikkeling van het afgelopen jaar.
Vroeger moest ik nooit zoveel van Maria hebben. Rooms-Katholieken hadden haar bijna goddelijk gemaakt. Dat was toch je reinste blasfemie. Zo dacht ik.

In het afgelopen jaar ben ik haar steeds meer gaan waarderen. Een moeder is voor een zoon altijd belangrijk. Maria moet dat ook voor Jezus geweest zijn. Wat heeft ze bovendien een hoop te verduren gehad, omwille van haar zoon.
In moderne termen zou ik voor die vrouw de “like” of “respect”-knop willen indrukken.

Afgelopen februari waren mijn vriend en ik in Israël, we bezochten daar ook Nazareth. De plaats waar de aankondiging zou hebben plaatsgevonden.
In een modern gebouw daar bevinden zich twee kerken boven elkaar. Ze hangen vol met afbeeldingen van Maria. Uit eerbied wat ze v oor mensen heeft gedaan: Ze droeg Jezus in haar schoot. En misschien, doet ze in de hemel nog wel meer… Wie weet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.