Waylon en zijn gemis

Foto van Waylon, van zijn eigen site.

Het is geen liedje dat je zo meezingt. Outlaw in ’em. Waylon zingt het vanavond op het songfestival. Ik heb eens goed naar die tekst gekeken. Het boeit me telkens weer hoe in liedjes diepe levensvragen zitten. Dat had ik twee jaar terug ook al met het liedje van Douwe Bob, ik schreef er een blog over én vertaalde die toen ook naar het Engels.

De bijbelse lijn tussen whiskey en water, in wijn.

Wanneer je zijn eerste couplet luistert hoor je de zin: It’s a fine line between whiskey, and water, into wine. Water in wijn veranderen roept bij mij de associatie op van de bruiloft in Kana. Daar was er bijna geen leven meer in de brouwerij, omdat alle wijn op was. Jezus redde het feest en veranderde water in wijn. Een bijbelse verwijzing zo vroeg en direct in ons songfestival liedje dus.

De lange weg naar huis, een weg van ommekeer?

Waylon zingt door: It’s a long way home, when you’re down and out here on your own. Ja een lange weg naar huis is het altijd. Ook dat klinkt me bijbels in de oren. Als je teneergeslagen bent, dan mogen we weten als gelovigen dat we terug mogen naar het Vaderhuis. Daarvoor wordt wel van ons gevraagd om onszelf om te keren en weer een weg van liefde te gaan. Een weg van vertrouwen op God en niet op onszelf.

Bij Waylon moeten we het allemaal zelf doen.

Bij Waylon is niets te bespeuren van het vertrouwen op God. Nee allemaal hebben we een kleine vrijbuiter en een rebel in ons. Wij zelf leren dat we ons niet meer neerlaten drukken door anderen. You ain’t gonna let nobody keep you down.
Dat is op zich een geweldige tekst natuurlijk, we laten ons niet uit het veld slaan. Maar ik mis iets, er is meer en het is jammer dat Waylon dat niet noemt.

Bij God worden we gedragen

Als gelovige mogen we erop vertrouwen dat hoe diep het leven ook is, dat God ons optilt uit alle ellende vandaan. We zijn het niet alleen zelf, maar het hoeft niet van ons af te hangen, God tilt ons uit liefde boven alles uit.
Wanneer ik dat er nog bij denk, is het best een aardig liedje. Wellicht scoort het nog wat punten vanavond ook!