Wat niet weet, deert wel!

Hoe collectieve onwetendheid nooit excuus kan zijn.

Homo’s en lesbiennes? Die komen bij ons niet voor? Val me er niet over lastig. Als ik ze niet ken, hoef ík er niet over na te denken. In veel kerken is dat helaas nog aan de orde van de dag.

Morgen, woensdag 31 juli is er een prachtige documentaire op televisie over dit onderwerp. Ik had het voorrecht om de première te zien in de OBA in Amsterdam.

Deel van twee werelden

Ik merkte sterk dat ik in twee werelden leef. Aan de ene kant de seculiere wereld waar iedereen een spectrum van geaardheid en gender als vanzelfsprekend beschouwt. Mensen om mij heen die hun eigen weg vinden in hun veelkleurigheid. Aan de andere kant is er de christelijke wereld waar veel mensen liever wegkijken dan hun naaste aan te kijken. Wie ben jij nu werkelijk en hoe wil jij je weg gaan?

LHBTers hoeven zich niet moe te strijden

Wat in de documentaire goed naar voren komt is dat het eigenlijk altijd de LHBTers zelf zijn die moeten strijden voor hun eigen acceptatie. Ze worden al de deur aan gezegd, maar als ze binnen willen blijven moeten ze kerkenraden brieven schrijven lobbyen etc. In plaats van dat de kerk blij is dat er mensen willen blijven en in God blijven geloven. In een aantal kerken wordt hun gelovig leven de kop ingedrukt.De documentaire neemt een mooie stap voorwaarts en vraagt: ligt er een taak voor de heteromannen en -vrouwen om wegbereider te zijn voor een inclusieve kerk? De vraag is me uit het hart gegrepen. Kerk zijn is immers elkaar benaderen in liefde, de liefde die we van God hebben ontvangen.

Kijken en dan?

Natuurlijk raad ik iedereen aan om morgenavond om 22:00 af te stemmen op NPO3 voor: Ik ken er geen, ik ben er geen. Maar ga een stap verder. Denk eens na hoe het in je eigen omgeving is. Ken je LHBTers? Hoe praat je met ze? Maakt het voor jou uit dat ze anders zijn dan jij? Ben je dankbaar voor de veelkleurigheid in de wereld?Of misschien ben je zelf christelijke LHBTer. Dan heb je wellicht behoefte aan mensen die je begrijpen of ontspanning zonder wat uit te leggen.Ga eens kijken op www.wijdekerk.nl of op www.christenqueer.nl