Wat kan ik doen?

dorstigen laven
De dorstigen laven, zoals de Samaritaanse vrouw Jezus te drinken gaf.

Barmhartigheid is een kwestie van doen. Je kunt niet barmhartig zijn zonder het eerst te ontvangen. Daarover schreef ik al een aantal keren. Maar de andere kant van barmhartigheid is de kant van zelf barmhartigheid doen.
In de Rooms-Katholieke traditie zijn er 7 werken van barmhartigheid. Ze zijn verbonden met de tekst uit Mattheus 25 en een tekst uit het deutero-canonieke Tobit. Vele malen zijn ze afgebeeld in de kunst.

 

 1. De hongerigen spijzen
 2. De dorstigen laven
 3. De naakten kleden
 4. De vreemdelingen herbergen
 5. De zieken verzorgen
 6. De gevangenen bezoeken
 7. De doden begraven

Allemaal dingen die je kunt doen. Als je iemand ziet die honger heeft kun je hem te eten geven. Als er een vreemdeling je omgeving binnenkomt kun je hem een woning geven. Wat je kunt doen is geen abstract iets, het gaat om concrete dingen bij echte concrete mensen. Het is niet moeilijk om de mensen op te zoeken. Bij voedselbanken, vaak begonnen vanuit kerkelijke diaconieën, dienen de hongerigen en dorstigen zich zo wel aan.
Vreemdelingen zijn er te over, maar die barmhartig binnenhalen is soms nog wel moeilijk. Misschien ligt het activisme op deze manier je ook niet zo. Het zou kunnen, het vraagt namelijk wel om je comfortzone uit te komen. Misschien heb je het zelf al moeilijk om rond te komen in deze tijd en kun je eigenlijk niets missen. Toch wil je graag barmhartig zijn. Barmhartigheid doen, kan ook op een geestelijke manier. De kerk kent ook zeven werken van geestelijke barmhartigheid. Paus Franciscus geeft aan dat die ook erg belangrijk zijn.

 1. De onwetenden onderrichten
 2. In moeilijkheden goede raad geven
 3. De bedroefden troosten
 4. De zondaars vermanen
 5. Het onrecht geduldig lijden
 6. Beledigingen vergeven
 7. Voor de levenden en overledenen bidden

Ook voor deze werken moet je de comfortzone uit. Je moet op mensen afstappen. Je moet bovendien zelf het lijden durven dragen, dat uit onrecht voortkomt. Dit staat haaks op het voor jezelf opkomen, dat tegenwoordig belangrijk is. Mensen onderrichten over het evangelie, is ook zo makkelijk niet in deze tijd. Bedroefden troosten kan ook lastig zijn, want wat moet je zeggen?

Er valt dus nog een hoop te doen. Niet alleen in dit jaar, maar in ons hele leven. Het is geen afstrepen: dit werk heb ik gedaan, dat werk heb ik gedaan. Het is je leven inrichten naar de barmhartigheid. Het mag een vanzelfsprekendheid worden dat je zo met anderen omgaat. Immers, je zou zelf ook willen dat als jij in die nood komt, je zo geholpen zult worden.

Wat wij kunnen doen? Laten we goed kijken en luisteren naar de mensen in onze omgeving. Dan blijkt vanzelf wat nodig is. Dan mogen we de woorden van de Prediker horen:

Alles wat uw hand vindt om te doen, doe dat naar uw vermogen
Prediker 9:10 Herziene Statenvertaling


logojaarvanbarmhartigheid Bewerkt 004 defDe andere blogs over Barmhartigheid

Zet de deur open!
Barmhartigheid aan jou
Het gezicht van barmhartigheid
Klein leven

Eén reactie

 1. Pingback: Wereldwijd barmhartigheid - Met Hem op weg gaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.