Wandel je mee?

klein-CIMG6047Wandelen is hot! Zeker nu het weer langzaam voorjaar aan het worden is. Ga op een zonnige dag naar buiten en de hele wereld is aan de wandel. Ik wandel ook graag door de natuur, maar ook gewoon door een stad kan ik tijden lang wandelen.

Wandelen is iets van alle tijden. Het is de oudste manier waarop de mens zich voortbeweegt. Maar wandelen is niet hetzelfde als lopen. Als je loopt doe je dat puur functioneel: om van A naar B te komen. Als je wandelt dan heeft dat nog een functie in zich. Je overpeinst het leven of kunt juist alle zorgen loslaten.
Wandelen doe je bovendien niet in eentje. Mensen die alleen wandelen komen vaak anderen tegen. Hoe langer de tocht, bijvoorbeeld naar een bedevaartsoord, hoe meer mensen je tegenkomt. Of je gaat vanaf het begin af aan al met mensen op pad. Je kunt zelfs een wandelvakantie doen.

Wandelen wordt vanaf oude tijden bovendien ook aan het geloof verbonden. In het boek Genesis (5:24) staat over Henoch

En Henoch wandelde met God, en hij was niet meer, want God had hem opgenomen

Je kunt blijkbaar zelfs met God mee naar huis wandelen. Ook bedevaarten gebeuren te voet. In het dorp uit mijn jeugd, Valkenswaard, gaan mensen op een zaterdag in juni aan de wandel naar Handel. Een plaats met een Maria-heiligdom. Over deze gebeurtenis schreef Gerard van Maasakkers zelfs een lied.

Ik denk dat het goed is om over al deze aspecten na te denken en ze te beleven. Neem eens rustig de tijd als je door de natuur wandelt. Geniet van alles om je heen en voel je één met alle schepselen. De bomen en bloemen zijn je broeder en zuster. Zelfs met de regendruppels van een lentebui kun je God prijzen. Hoe en waar je ook wandelt. God zou graag een eindje met je op lopen. Hij reikt ons de hand. Zullen we gaan?

Dit is de eerste blog in het thema van april: Wandelen.

In januari was het thema: Ervaren
In februari was het thema: Loslaten
In maart was het thema: Nadenken