Waken tot je erbij neervalt en daarna

Waken, dat doe je bij een stervend familielid. Een nachtwaker was een man die door de straten ging en keek of alles veilig was: een nachtwacht. Waken doen gelovigen in de nacht van Pasen, wachtend op een nieuwe morgen. Maar een paar dagen voor Pasen, op Witte Donderdag,  lezen we over Jezus die waakt. Hij waakt en bidt.

Wakker blijven om iets belangrijks

Hij bidt omdat hij straks zal sterven en hij dat het liefste zou afwenden. Hij vraagt zijn leerlingen om wakker te blijven. Jezus gaat verderop bidden, maar zij moeten gefocust en met Hem verbonden blijven. Wanneer je klein bent, ben je opgetogen als je wakker mag blijven voor oud-en-nieuw. Gespannen wacht je met je familie op het belangrijke moment.
Zelf ben ik Eurosongfestivalfan, maar moet soms vechten tegen de slaap, wachtend op de uitslag. Waken is wakker blijven voor dingen die je belangrijk vindt. Als familie waakt bij een stervende, dan is het belangrijk om bij diegene te zijn en te steunen tot op het laatste moment. Ook al is diegene er met zijn verstand allang niet meer bij.
Jezus vraagt zijn vrienden om Hem bij te staan én om wakker te blijven voor iets belangrijks, het Koninkrijk van God.

Het uithouden is moeilijk

Zicht op de nog gesloten poort van het hemels Jeruzalem. Vanaf de olijfberg bij Jeruzalem

De leerlingen vallen in slaap. Eerst reageert Jezus geërgerd: kunnen jullie niet eens een uurtje met mij wakker blijven? Later laat hij ze slapen, in alle liefde: Rust nu maar uit.
Wakker blijven is moeilijk. Het vlees is wel gewillig maar de geest is zwak.
Wakker blijven en alert voor het Koninkrijk van God is net zo moeilijk.
We zijn nog steeds afwachtend. De wereld is nog geen paradijs. Maar misschien breekt het rondom af en toe door… Blijven we in ons leven waken met Jezus? Waken omdat de wereld beter kan worden als wij er voor anderen zijn?

Ik moet denken aan dat lied uit Taize: Bleibet hier und wachet mit mir.
Dat we wakend en bidden bij elkaar mogen blijven, bij God mogen blijven.