Waar kom je vandaan?

Mijn betovergrootvader Alexander Berthold Hendrik
Mijn betovergrootvader Alexander Berthold Hendrik

Je identiteit wordt bepaald door heel veel dingen. Eén daarvan is je afkomst, je familieverleden. Ik heb het altijd zeer boeiend gevonden om met stambomen bezig te zijn. Als klein kind zat ik al op blaadjes van een kladblok de geslachtsregisters uit de bijbel inzichtelijk te maken. Later toen ik ging studeren begon ik met archiefbezoek met betrekking tot mijn eigen stamboom. Inmiddels heb ik zo’n 1700 personen uit verleden en minder ver verleden in mijn stamboomprogramma kunnen opnemen.

Als je genealogie bedrijft wil je exact de gegevens weten en ga je daarna op zoek naar de verhalen er om heen. De bijbel gaat anders om met de vraag: waar kom je vandaan? De bijbel spreekt over “kind van” als iemand lijkt op zijn of haar vader/moeder. Je afkomst heeft te maken met wat je doet en hoe je in het leven staat. Zo worden Jezus, maar ook Adam, zelfs kind van God genoemd.

Als je zo naar jezelf kijkt en je afvraagt: waar kom ik vandaan? Dan denk je na over de mooie mensen in je familie. Mijn ouders en grootouders met elk hun sterke karaktertrekken, hun liefde, geloof en geduld. Maar ik denk net zo goed aan de traditie waar ik vandaan kom. Het christendom, de manier waarop Jezus leefde, die me inspireert om mijn eigen weg te gaan.

CIMG4416Verleden is ook het begin van toekomst. Zelf vormen wij een essentieel scharnier naar de toekomst toe. We willen namelijk ook ergens naar toe in het leven. Daarbij nemen we alles aan genen en geschiedenis met ons mee en hopen we iets nieuws te bereiken. Zelf hoop ik dat verleden en toekomst een beetje kunnen samenvallen. Waar ik vandaan kom? Van  een God, die van mij houdt en mij gewild heeft. Waar ik naar toe ga? Naar een leven vol van liefde, zodat God en mensen elkaar kunnen beminnen.
Hoe ik die weg wil gaan? Door steeds meer te handelen naar dat ideaal en daar af en toe bij stil te staan.