Vreugde van Pasen – chessnuts in blossom

klein-CIMG2403Afgelopen zaterdagavond mocht ik tijdens een mooie muzikale themavesper in de Aloysiuskerk in Utrecht de meditatie houden. Het thema dat ik tevoren meekreeg was: De Vreugde van Pasen.
Voor de overweging heb ik mij laten inspireren door de ontluikende lente, die eigenlijk gewoon om de hoek al begint. En stiekem een heel klein beetje door het liedje: April in Paris, chessnuts in blossom.

De tekst van de overweging staat hieronder:

Elke morgen fiets ik van mijn huis in Bunnik, naar mijn werk in Utrecht. Ik fiets dan langs Fort Rhijnauwen. Elke keer dat ik daar fiets is er een grotere kleurenpracht aan bloemen. En ook de kastanjebomen waar ik langskom komen in blad en bloei. De grote bomen, die in de winter zo dor en doods leken, komen weer helemaal tot leven. De natuur in al zijn facetten komt uit een doodse winterslaap. Het leven gaat door, steeds opnieuw.

De tuin is in het evangelie van Pasen het decor waar alles zich afspeelt.
Maria van Magdala zit in de tuin bij het graf. Ze kan de Heer niet vinden. Jezus is gestorven aan het kruis en begraven. Hij is dood. Alles wat zo mooi leek dat is niet meer. De liefde die Hij toonde voor mensen, zijn leven in harmonie met God. Hij bracht mensen bij elkaar en bij de Eeuwige.
Tot een paar dagen geleden. Maria rouwt, ze is haar geliefde Heer kwijt.

Dan ziet ze een man, misschien weet hij waar zijn lichaam is. Het zou de tuinman wel eens kunnen zijn. Ze vraagt het hem.
Dan klinkt haar naam: “Maria!”
Wanneer je dat leest hoor je niet alleen haar naam klinken uit de mond van de Heer.
Dan mogen wij onze eigen naam horen. Onze naam in de context van nu.

Er zijn genoeg momenten dat wij geen zicht hebben op een leven vol liefde. We treffen mensen om ons heen, die ons het leven zuur maken. We zien dat mensen van wie we houden overlijden. We kunnen in een situatie komen dat baan en inkomen wegvallen. We rouwen, om een verlies van een mens of om het verlies van zekerheid en geluk.

Juist op dat moment wil God in ons leven aanwezig zijn.
Juist dan roept Hij ons bij name.

Niet dat alle verdriet en pijn daarmee ons leven uit is. Ook in het leven van Maria zou het nooit meer zo worden, als toen Jezus nog in menselijke gedaante bij haar was. Verdriet en pijn zijn er, maar ze krijgen een plaats in ons leven. We mogen ons gekend voelen, met alles wat we in ons hebben, verdriet en pijn, maar ook met al onze vreugde en de dingen waar we van genieten. We hoeven ons voor God niet te schamen wie we zijn. Zijn liefde zorgt ervoor dat onszelf accepteren en durven te leven vanuit onze kern. Immers, Zijn liefde zal ons nooit verlaten.

Genoemd worden bij je naam is een intieme ervaring. Zeker als dat gebeurt door iemand die van je houdt. In de eerste plaats door God. In de traditie waar ik ben opgegroeid, krijgt een dopeling na de doop een kaart mee. Op veel van die kaarten staat de tekst: “Ik heb u bij de naam geroepen, Gij zijt mijn!” De woorden klinken wat ouderwets. Maar ze zijn niet bezitterig bedoeld. God zegt: Ik roep je bij je naam, je bent mijn geliefde!

Zoals God ons bij de naam roept, zo roepen ook wij anderen bij hun naam. Zeggen wij tegen hen: Jij bent mijn geliefde!
En anderen zeggen het tegen ons: Ik hou van jou, je bent mijn geliefde.

Pasen is de boodschap van God, dat de dood niet het einde is. Het is de boodschap dat door de liefde het leven altijd doorgaat. Van iemand houden op de moeilijkste momenten zorgt dat mensen hun levensweg kunnen gaan. Daar leeft een mens van op!

En als dat moment komt, dat geen ander mens meer naast ons kan gaan, de weg door de dood heen. Dan is daar God, die ons telkens bij name roept en van ons houdt. Dan mogen we zelfs die stap doen, doordat we gedragen worden in Zijn liefde. En zullen we daar zijn, waar het altijd lentetijd is.

Dat is een mooi vooruitzicht, maar de lentetijd hier op aarde, jaar in jaar uit, is minstens zo mooi. Een tijd om te genieten van God die ons bemint, in de kerk, in de natuur in ons leven. Een tijd om te houden van andere mensen en te leven uit liefde. Zoals de Heer het ons heeft voorgeleefd.

Extra: een van de muziekstukken tijdens de viering