Vrede vraagt om verbinding

Morgen gaat de vredesweek van start. Sinds 1967 wordt deze al gehouden in september en schenken kerken en vredesorganisaties extra aandacht aan het thema vrede. Het thema vandit jaar is: Vrede verbindt.

Jer10feb12_00015Een vredesweek op het moment dat de wereld in brand lijkt te staan. Het is intens moeilijk om over vrede te spreken als in het Midden Oosten miljoenen mensen op drift raken door IS. Vrede in een wereld met zo gigantisch veel vluchtelingen lijkt een onmogelijke klus. Juist op zo’n moment mogen ons verlangen er naar uitspreken.

Verlangen naar vrede is het begin van de ervan. Als je verlangt naar vrede, dan ben je bereid om er iets voor te doen. Want het is geen mooi sprookje, het is niet gemakkelijk. Het vraagt offers van onszelf. Vrede is namelijk alleen mogelijk als we onszelf gelijk durven te stellen met de ander. Als we uit onze welvaart durven komen en de nood van de ander kunnen zien.

Hoevaak richten we ons niet op onszelf, op hoe wij het beter krijgen en we onze welvaart kunnen behouden? Die welvaart gaat meestal ten koste van anderen. Van deze ongelijkheid wordt uiteindelijk niemand gelukkig. Misschien moeten we niet onze welvaart, maar ons innerlijk welbehagen voorop zetten. Ons innerlijk geluk.

Echt geluk wordt groter als je deelt met anderen. Als je aandacht geeft en de ander geeft liefde terug. Dit geluk is de basis van echte vrede. Vrede die ons als mensen aan elkaar verbindt, maar waar je jezelf ook aan moet willen verbinden.

Wat betekent dit voor onze houding naar vluchtelingen?
Hoe bejegen ik mijn buren of collega’s?
Hoe ga ik om als ik vrede wil in mijn gezin of kerk?

Vrede, die verbindt, ja dat is zeker. Laten we verbinding zoeken met elkaar, met vrienden, vreemden en wellicht zelfs vermeende vijanden.
Zalig de vredestichters!

ambassade-van-vrede-web-200x200_product_images_cover