Vrede in mensen

Bethlehem_00041Nu het advent is liggen alle winkels weer vol met kerstversiering. Veel leuke sfeervolle artikelen die ons een warm gevoel van gezelligheid geven. De winkelstraten zijn helemaal versierd en het geeft ons licht in de donkere dagen van de winter. In veel warenhuizen liggen ook engeltjes van allerlei soort. Leuk voor in de kerstboom of een kerststukje.

In mijn hoofd klinkt, als ik ze zie liggen, de engelenzang. Vrede op aarde, voor mensen van Zijn welbehagen. Is het een wens voor de grote risicogebieden? Voor de oorlogssituaties in het Midden-Oosten? Vanzelfsprekend. Maar vrede raakt niet alleen mensen ver weg. Vrede is een dieper gevoel van leven in harmonie tussen mensen. Ook gewoon in mijn dagelijks leven mag er meer vrede zijn.

Op de werkvloer, op school of zelfs in de kerk, je kunt het niet bedenken of we hebben onze vraagtekens of aversies tegen onze medemensen. Omwille van de “lieve vrede” spreken we ze vaak niet eens uit. We willen mensen niet kwetsen. In ons hart blijven we zitten met onvrede, over mensen of situaties.

Advent is er ook om na te denken over deze onvrede. De vrede uit de engelenzang komt van boven. De geboorte van Gods Zoon geeft vrede op aarde. Niet uit het niets is alle oorlog gestopt. Maar als mensen zich durven toevertrouwen aan de werkelijkheid van God, waarin liefde en gerechtigheid voor al het andere gaan. Dan kan er vrede komen. Dan kan er vrede komen in mensenlevens en daardoor in de wereld. Als we durven leven, zoals Jezus zelf leefde, dan zijn we echte vredestichters.

Elk engeltje op een kerstafdeling mag een reminder zijn voor die vragen in onszelf en ons helpen met anderen naar vrede te streven.