Verkiezingen, ik word er niet goed van.

Verkiezingen, verkiezingen, verkiezingen. Op het nieuws lijkt dat het enige wat er leeft in de wereld. Onze eigen verkiezingen op 15 maart en die van Amerika van vorig jaar.
Niet één stemwijzer en één kieskompas, maar tenminste vier stuks over allerhande onderwerpen zijn er. Ook zijn er vele peil-bureaus, die eigenlijk geen pijl kunnen trekken op wat er gebeurt.

Verkiezingen, waarom ook alweer?

Het principe is zo mooi. Eén keer per vier jaar naar de stembus en daarna doen politici waar zij goed in zijn: lastige ambtelijke stukken lezen over nog ingewikkeldere kwestie. Ook wij doen die vier jaar wat we goed kunnen: ons (vrijwilligers-)werk en onze hobby’s.
Over vier jaar kijken we of men het goed gedaan heeft en we kiezen dezelfde partij opnieuw of een ander. Dat brengt rust in de tent.

Wie moet ik stemmen?

Als je die vier jaar op een goede manier vertegenwoordigd wil worden, moet je wel iemand kiezen die een beetje zo in het leven staat als jijzelf. En dat is nog verdraaide moeilijk. Het raakt aan de vraag: wat is echt belangrijk voor mij?
Dat is mijn weg met God. Wie moet ik dan kiezen? Op een geloofsweg kun je geen politiek baseren. De bijbel geeft geen pasklaar stemadvies.

De christelijke partijen? Op veel punten kan ik met ze door één deur, maar soms ook weer niet. In sociaal opzicht ben ik vaak links georiënteerd, maar de christelijken steunen vaak een rechts kabinet.
De linkse partijen? Sociaal kan ik me dan wel weer in hen vinden, maar als het over euthanasie gaat is dat weer wat anders.
De rechtse seculieren dan? Ze zijn me teveel gericht op het eigen belang en waar ze soms zeggen liberaal te zijn, perken ze vaak de vrijheid van godsdienstuitingen in. Blijkbaar zijn ze niet liberaal naar alle levensovertuigingen, maar slechts naar die van henzelf.

Nog even puzzelen

Met alleen mijn weg met God als antwoord op de vraag waar het om draait, kom ik er dus niet. In de komende weken zal ik nadenken over wat die weg inhoudt. Het gaat denk ik om leven in respect voor andermans leven. Om respect voor alle delen van de schepping. Om openheid voor een nieuw begin. Kiezen vanuit je geloof, is kiezen vanuit je hart. Waar in de samenleving kom je de Heer tegen en welke partij kan dat stimuleren? Niet het tegenkomen van de Heer, maar wel die plaatsen waar die ontmoeting tot stand komt.
Die partij hoop ik te vinden en erop te stemmen bij de verkiezingen.

Bijzonder burgerschap

Wanneer ik nadenk over de politiek word ik me bewust dat wij toch maar een bijzonder voorrecht hebben als christenen: een dubbel burgerschap. Aan de ene kant hebben we het paspoort van het Koninkrijk der Nederlanden. Wij mogen stemmen en meedenken over hoe dit kleine stukje aarde een mooier stukje aarde wordt. Aan de andere kant zijn we burgers van het Koninkrijk der Hemelen. Waar we alleen in ons hart van weten dat het er is en dat wij daar thuis horen. Daar zijn geen verkiezingen er is geen parlement. Er is wel een grote Koning, waar we in alle vrije wil voor kunnen kiezen. Als we dat doen, zal ook de aarde een mooiere aarde worden. Die keuze is voor mij veel minder lastig!