Tour van de ziel

fietsers beerschotenMet de Tour de France in aantocht, kleurt Utrecht voornamelijk geel. Hier zal immers over een goede twee weken de start van het evenement plaatsvinden. Overal in het straatbeeld verschijnen fietsen of dingen die iets er mee van doen hebben. Aanstaand weekend is de tweejaarlijkse kerkennacht. In Utrecht staat deze kerkennacht in het teken van de Tour de France en heet vanwege het geloofsaspect: Tour de Ziel.

Het is een beeld dat me wel aanspreekt. Je leven en dan vooral je religieuze leven is net een tour met allerlei etappes. Niet in alles kun je het vergelijken. Op de Tour bereiden de renners zich al lang voor. Dat kan met het leven, voor zover we weten, niet. Het is een tocht waarvan je niet weet waar je precies langs zal komen. Je hebt geen google-earth waarmee je van tevoren alle parcours kunt verkennen.

Waarin het leven en de Tour wel overeenkomen, zijn de soorten etappes. Soms is het leven vlak, zoals de rit van Utrecht naar Neeltje Jans op 5 juli. Eén en al vlakke grond. Je kunt even vaart maken zonder problemen. Vaak korte tijd loopt alles op rolletjes en in een sprint ga je op je volgende doel af.
Soms lijkt het leven een tijdrit. Ook die gaan we in de wielrenvariant meemaken in Utrecht, de proloog op 4 juli. Je moet van alles doen inclusief de stress en de adrenaline die erbij horen. De mensen die met je meedoen in het leven zie je even niet. Je moet zelf aan de bak en kunt je aan niemand optrekken. Het geeft voldoening als zo’n tijd in je leven er weer op zit. Dat je weet: ik kon het aan, nu kan ik weer in een normale etappe verder.
Af en toe is het leven een bergetappe. Je krijgt dan zoveel zware dingen voor je kiezen, waar je soms als een berg tegenop ziet. Je leven kan dan lijken op de Alpen, berg en heuvel op, en dan korte tijd weer heuvel af.

gele fiets kerkBij de Tour de France eindigt het in Parijs op de Champs-Elysees. Vernoemd naar de naar Elyseïsche velden. In de Griekse en Romeinse mythologie was dit de plaats waar de gelukkigen na hun overlijden terecht zouden komen. In ons taalgebruik zou je kunnen zeggen: de hemel.
Wij mogen erop vertrouwen dat ook ons leven in de hemel eindigt. De hemel is anders dan Parijs. Geen kussen van een rondemiss, maar de onvoorwaardelijke liefde van God. Niemand die ons afrekent op onze plaats in het klassement, maar de Eeuwige die zegt: Je mag er zijn, voor Mij ben je een nummer één!

Een mooi vooruitzicht dat me op de been houdt als het zware etappes zijn. Een vooruitzicht, waar je tijden het rijden van je tour niet te veel over na moet denken. Je kunt immers ook enorm genieten van het onderweg zijn op zich. De wielrenners die met mooi weer door Frankrijk rijden is een genot om te zien. Dat stralen ze grote delen van de wedstrijd zelf ook uit. Plezier hebben in wat je doet. Dat plezier alleen al, maakt de Tour van de ziel, de Tour van het leven, het waard om gereden te worden.

kerkennachtEven terug naar de kerkennacht. Ik zie daar al met plezier naar uit. Ook deze heeft in Utrecht een proloog aanstaande vrijdag 19 juni, compleet met een heus kerkennachtdictee (ik schrijf het mee). De echte etappe wordt gehouden op zaterdag 20 juni. Allerlei kerken in de binnenstad en de andere wijken hebben mooie muzikale, religieuze of zingevende activiteiten. In de Aloysiuskerk kunt u bijvoorbeeld luisteren van 18.00 tot 19.00 naar Mixtuur (ik zing mee) met Franse en Nederlandse liederen over Natuur. Mixtuur zingt later de avond ook nog 2x. Ook het programma in andere kerken is aan te raden.

Ik hoop dat iedereen net zo van de kerkennacht geniet als van de tour.
Ik hoop dat iedereen net zo van de kerkennacht geniet als van het leven.
Dat we vol vreugde het leven met God en elkaar mogen leven!

(Vanzelfsprekend mag u op de fiets komen 🙂 )