Mijn thema’s van afgelopen jaar

Terugkijken op een jaar kan op allerlei manier. Toen ik terug ging kijken op mijn jaar kwamen er een aantal thema’s boven die centraal stonden voor mij. Elk van deze thema’s heeft voor mij het hele jaar wel een beetje invloed gehad. Misschien karakteriseert het wel gewoon wie ik ben.

Geloven

vormselZonder het geloof kan ik niet. Het geloof in God die me maakte en het toevertrouwen aan Zijn boodschap van liefde zijn zo’n beetje de drijvende kracht in mijn leven. Aan het eind van 2014 was ik in gesprek over een eventueel toetreden tot de Rooms-Katholieke kerk. In maart van dit jaar mocht ik mijn vormsel ontvangen. Het was bijzonder dat in die viering mijn familie aanwezig was en dat ook veel vrienden de moeite hadden genomen aanwezig te zijn. Het was voor mij op een gelovige manier thuiskomen.

Verder komt het geloof tot uiting in de blogs die ik op deze site schrijf. Ik wil mensen graag laten delen in mijn weg door het leven. Geloven is niet voorbestemd voor de zondag of voor stille uren. Mijn weg met Christus vind ik zo waardevol dat ik die wil delen met veel mensen. Dat ik wil laten zien hoe mooi het is om te geloven. Vandaar dat ik enthousiast blijf om te bloggen.

Inzetten

Het volgende thema dat dit jaar kenmerkt is “inzet”. Ik ben een druk baasje en ook dit jaar heb ik me weer voor veel dingen ingezet. Natuurlijk allereerst mijn normale werk. Inzet op je werk is niet meer dan normaal, je wordt er immers voor betaalt. Daarbuiten ben ik in allerlei vrijwilligerswerk actief. Voor het LKP en de LCC+-projecten bijvoorbeeld. Het is heel verdrietig om te zien hoeveel gelovige christelijke jongeren en ouderen er nog zijn, die niet zichzelf mogen en kunnen zijn in hun omgeving. Omdat hun omgeving afkeurt dat ze van mensen houden. Mensen van hetzelfde geslacht.
11144929_10204233865626536_2079417098460600134_n

De oplossing voor dit soort problemen is laten zien dat mensen door anderen geliefd zijn en door God geliefd zijn. Het is keihard werken om daarbij niet uit het oog te verliezen dat de “veroordelende” mensen, vaak ook gewoon broeders en zusters in de Heer zijn. Mensen die ook uit hun volle overtuiging en geweten hun mening naar voren brengen.
Op dat grensvlak actief vrijwilligerswerk doen is hard werken, maar het is ook mooi. Het brengt door allerlei discussies en door nonverbale communicatie en complimenten mensen bij elkaar en dichter bij God.

Ook ben ik actief voor de website Samen eerlijk eten, voor mijn parochie en voor mijn koor. Bezig zijn met andere mensen doet me goed, al vind ik het vaak nog wel lastig om mensen aan te spreken of echt een nieuwe stap te ondernemen. Actief vrijwilliger zijn brengt me ook weer een stukje dichter bij mezelf, mijn barrieres, maar ook bij mijn eigen kracht.

Ontspannen

klein-CIMG5311Het thema van de ontspanning is voor mij een moeilijk thema. Ik ben zo graag bezig dat ik het lastig vind om los te laten. Toch heb ik dat dit jaar weer een stukje meer geleerd. Mijn reis naar Lissabon in oktober was erg goed voor mijn ontspanning. Ik was even helemaal uit de dagelijkse sleur en bovendien in een land waar men wat minder punctueel is dan hier. Het dwong me om te relaxen en dat was goed.
Ontspannen doe ik ook elke donderdag als ik aan het zingen ben. Repeteren is ongelooflijk hard werken, maar het geeft me ook ongelooflijk veel geestelijke energie. Ik ben dankbaar dat ik zo’n fijn koor heb in Mixtuur.

Sindskort sport ik bovendien weer. Ook dat is flink aanpoten, maar aan het eind van het uur sporten ben je wel al je zorgen weer kwijt. Het brengt langzaam mijn lichaam in shape, en het maakt mijn geest leeg. Eigenlijk ideaal.

22721_10204140084120912_9053801309671237590_nEn dan, niet te vergeten, degene waardoor ik het afgelopen jaar het meest ontspannen heb. Als er iets met mij is, dan voelt hij dat gelijk aan. Mijn geweldige kat Sam. Ik leerde hem vier jaar geleden kennen en toen gedoogden we elkaar. Dit jaar heeft hij me flink geholpen in alles wat er in mijn leven speelde. Meestal slechts door aandacht te vragen voor zichzelf. “Miauw, stop eens met alles waar je mee bezig bent: ik ben er, miauw!”
Over zijn hulp schreef ik dit jaar ook een blogje. Het is de meest gelezen blog van dit jaar.

Een samengevat jaar:

In de thema’s van geloven, inzetten en ontspannen kan ik de grote punten in dit jaar samenvatten. Als ik mijzelf nu vergelijk met mijzelf een jaar geleden dan ben ik nu bewuster, sterker en gelukkiger. Ik heb zin om verder te gaan met mijzelf en met mijn weg door het leven. Ik ben een tevreden iemand met een paar leerpuntjes. Bijvoorbeeld: loop jezelf niet voorbij. En met een geweldige familie, vriendenkring en kat.
Wat was 2015 heerlijk!