Storing met B/boven…

Op Schiphol was een stroomstoring, daardoor vlogen er geen vliegtuigen. Ook in het geloof ondervinden we wel eens een storing. Hoe komt dat en wat doe je eraan?

Wat is de basis van een geloofsleven?

Een geloofsleven bestaat niet uit naar de kerk gaan alleen. Een geloofsleven begint met ‘ja’ zeggen tegen God. Je bent geraakt door de woorden uit het evangelie of door de levenswijze van Jezus. Misschien is het zijn manier van omgaan met mensen of de liefde van God, die binnenkomt in je diepste kern. Hoe het ook zij; je wilt wat met dat wat je raakt. Je wilt God er voor danken, door gebed, door zingen, door om te zien naar anderen of door naar de kerk te gaan. De manier hoe je dat uiteindelijk probeert te doen vormt jouw band met God.

Verstoring van de goede band.

Waar je vol enthousiasme aan begint, dat kan na loop van tijd veranderen in een sleur. Dat kan bij relaties tussen mensen en dat kan bij een relatie met God. In een relatie met een partner moet je tijd aan hem of haar besteden, met elkaar blijven praten. Ook voor God moet je tijd nemen, met Hem blijven praten. Hem danken voor al het moois in je leven en je bedenken dat je eigenlijk niet zonder Hem kan.
Maar ja hoe gaat dat in het leven? Zonder dat je het doorhebt, worden je gebeden, tot gewoonte en van gewoonte tot sleur. Daardoor legt de discipline het af tegen de drukte van alle dag. Tot het moment dat je jezelf afvraagt: wat heb ik in hemelsnaam gedaan? Zonder dat je het wilt is je band met God verstoord en heb je hem onrecht aangedaan.

Jezus als middelaar

Een relatie tussen buren wordt tegenwoordig vaak verbeterd doordat er een bemiddelaar wordt ingezet. Het is om allerlei civiele zaken te voorkomen, maar ook omdat je met praten veel meer oplost dan door een rechtzaak.

God zelf was er al veel eerder achter dat een oplossing niet moet liggen in een rechtzaak. Hij weet hoe het menselijk leven gaat. Hij heeft ons immers zelf gemaakt. We hebben de neiging allerlei eigen dingen te gaan doen in plaats van onze band met Hem te onderhouden.

God stuurde een bemiddelaar. Het was Jezus. Jezus deed ons voor hoe we kunnen leven in harmonie met God. Hij moest het bekopen met zijn dood. Toch was zijn dood niet het einde. Hij werd opgewekt uit de doden. Er was een nieuw begin mogelijk.

Ook voor ons is er een nieuw begin mogelijk als onze relatie met Boven verstoord is. Juist omdat Jezus is opgestaan.

Wij hoeven de storing niet zelf op te lossen.

Op Schiphol is men de hele dag bezig geweest op de storing op te lossen en de schade ervan te herstellen. In onze relatie met God hoeven wij de oplossing niet aan te dragen. Dat heeft God zelf al gedaan. Er is steeds een nieuw begin mogelijk, omdat God oneindig veel van ons houdt en naar ons verlangt. Wij hoeven alleen te vragen of God de band met ons wil herstellen en opnieuw mogen we dan vreugdevol aan de slag gaan. In gesprekken met anderen, in daden voor anderen én in gebed.