Stilstaan is vooruitgang

klein-CIMG4222
Een kapelletje in het Openluchtmuseum in Arnhem, waar ik kortgeleden was. Heerlijk om rond te wandelen. Goed om tot rust te komen.

In deze tijden vliegen we overal heen. In de zomer vliegen we naar de mooiste vakantiebestemmingen en door het jaar heen vliegen we van bezigheid naar bezigheid. We hebben de afgelopen decennia een enorme snelheid ontwikkeld. Auto’s, treinen en vliegtuigen ze gaan gruwelijk hard. Ook de snelheid van informatie heeft een grote vlucht genomen, dankzij internet en satellieten weten we binnen luttele seconden het nieuws van de andere kant van de wereld.

Ik bekeek van de week een programma over Paleis het Loo, het museum heeft het moeilijk. Een dergelijk museum kan namelijk niet zo goed mee in de drang om steeds vlottere en hippere experiences aan te bieden. De aandacht van de huidige mens, schijnt nog maar anderhalve minuut te bedragen. Televisieprogramma’s wisselen steeds sneller omdat mensen niet zo lang meer gefocust kunnen zijn.

Vandaag wandelde ik langs de rivier en ik genoot van de natuur, de dieren en de mensen om me heen. Ik bedacht me dat de woorden in de bijbel en van de grote kerkvaders het tempo hadden van een wandelaar. Soms gingen eerste gelovigen per paard of zeilschip. Dan ging het allemaal wat sneller. Toch was het een heel andere snelheid dan we tegenwoordig gewend zijn. Ik stond even stil en begon in mijzelf te bidden. Toen besefte ik dat een ontmoeting met God altijd in stilstand gebeurt. Wanneer we stilstaan kunnen we tot onszelf komen. Dan kunnen we tot God komen.

Geloven is het afremmen van je normale tempo, zeker in de moderne tijd. Om te bidden is het nodig om je gedachten op een andere manier te richten. Niet naar alle prikkels van de buitenwereld, maar op de hemel en je innerlijke binnenkamer. Bidden vraagt om stilstaan. Snelheid kun je gebruiken om weg te vluchten voor emoties en gevoelens. Stilstaan is een middel om die emotie te doorgronden, jezelf te vinden en jezelf bij God neer te leggen.

We hoeven niet van internet en moderne media af. Dit blogje bereikt u als lezer immers net zo. Maar het lijkt me, zeker in de vakantietijd, goed om eens wat meer te leren stilstaan. Vakantie is geen werk, vakantie is lege tijd. Het komt van het latijn: vacare, dat leegmaken betekent.

Er is een mooie uitdrukking: vacare Deo. Je leegmaken voor God.
De naamval waarin “Deo” staat kan echter ook duiden op “met”. Vakantie samen met God.
Dat wens ik iedereen toe, een stilstaan met God, vakantie met God. In de eigen omgeving of waar dan ook.

Extra: Kijk uitzending gemist over Paleis het Loo (link te bekijken tot 28 juli 2015)