Statig Wenen, een eerste stap naar Katholiek zijn

Mijn bezoek aan Wenen is alweer zes jaar geleden. Ik kende mijn toenmalige partner net een paar weken en ik vertrok op een reeds geboekte stedentrip naar de Oostenrijkse hoofdstad. Inmiddels had ik mijzelf voorgenomen om, als ik in een buitenlandse stad was in het weekend. Op zondag daar een kerkdienst te bezoeken. Waar het ook mocht zijn.
Lange tijd overwoog ik om naar de Stefansdom van Wenen te gaan: de grote kerk met toren die hoog oprijst in het centrum van Wenen. Uiteindelijk ging ik naar de Lutherse Kerk op twee straten afstand.

Waar je er op let is het

Behalve de twee bovengenoemde kerken ging ik in Wenen ook naar andere kerken. Her en der kwam ik heiligenbeelden tegen en vooral van Maria. Het was in een tijd dat ik veel nadacht over mijn geloof en het katholieke geloof. Maria begon daar steeds meer een rol in te spelen. Ik merkte dat als je er op gaat letten, Maria en de heiligen overal nabij zijn. Zeker ook in Wenen.

Het grote oog

Toen ik voor deze blog mijn foto’s doorspitte kwam ik een foto tegen van het alziend oog met de Godsnaam eronder. De foto is gemaakt in de Karelskerk in Wenen. Ik denk dat het voor mij een symbool is van nabijheid. God is geen oog die alles ziet en je zal veroordelen. Het oog van God, slaat altijd in liefde acht op je. God is nabij omdat Hij van je houdt. God is voor mij een grote liefde en dat Hij me in de ogen wil kijken met Zijn oog is voor mij een zegen. Misschien dat ik een dergelijke afbeelding daarom wel zo mooi vind. Ook in de Sint Jan in Den Bosch is dit oog trouwens erg mooi weergegeven.

Dankbaar Wenen

In Wenen was ik in september 2011. Het was het begin van de herfst en het oogstseizoen. Op de zondag na de kerkdienst kwam ik over een mooi plein waar een groot feest was als dankbaarheid voor de oogst. Het was zo vrolijk met muziek en tentjes waar je kon eten, dat dát me misschien nog wel het meest bijgebleven is: hoe dankbaar je God kunt zijn voor het leven.  Dat wil ik deze dagen graag in mijn hoofd houden.

Dit is een blog in de serie Wereldsteden en geloof
Eerder verschenen blogs over Amsterdam, Antwerpen en Berlijn
Volgende week: Rome!