Sinterklaas is geven en ontvangen

sinterklaasMorgen op 6 december is het de feestdag van de Heilige Nicolaas. We gedenken hem tegenwoordig in kerkelijk, maar vooral in niet-kerkelijke context. Meestal gebeurt dat op de avond voor zijn gedenkdag. Wanneer de vespers gezongen zijn, begint immers de volgende dag. Het is Sinterklaasavond.

Ook ik vier dit jaar Sinterklaas en meer dan ooit is het een feest van geven en ontvangen. Al jaren zit ik in een fijne groep vrienden waarmee we Sinterklaas vieren met een dobbelspel. Niet het verkrijgen van cadeautjes, maar de gezelligheid is daarbij hoofdzaak.
Gezelligheid is iets wat je samen maakt. Of dat nu met Sinterklaas of door het jaar heen is.

De goedheiligman heeft al wel een zak achtergelaten. Maar de cadeau's worden op miraculeuze wijze in de loop van de dag door Pieten toegevoegd.
De goedheiligman heeft al wel een zak achtergelaten. Maar de cadeau’s worden op miraculeuze wijze in de loop van de dag door Pieten toegevoegd.

Dit jaar is het feest bij mij thuis. Dat vraagt voorbereidingen, je denkt na over hoe je mensen ontvangt. Zo groot is de kamer immers niet. Je denkt na over eten en drinken en over hoe je je eigen schema van activiteiten zo inricht dat het met de eigen energie ook nog eens allemaal te doen is. Mensen ontvangen en zorgen dat de atmosfeer goed is, is nog een hele kunst. Het is geven van energie en liefde en cadeaus. Tegelijkertijd is het vanavond ontvangen: Ontvangen van mensen, van goede gesprekken en hopelijk ook van cadeaus.

Geven en ontvangen, bij kinderen is het krijgen van cadeaus soms het enige wat telt. Als je volwassen wordt krijg je plezier in al die andere facetten van het Sinterklaasfeest, ook als je geen kinderen hebt. Nu ik zo over dit blogje nadacht, werd Sinterklaas steeds meer een opmaat voor Kerst. Hoe ontvang je immers het Goddelijk kind? Investeer ik daar ook tijd, energie en liefde in? Of is Kerst alleen een tijd van lekker eten ontvangen?

Ik wens ieder een mooie december, misschien met cadeautjes, maar vooral met heel veel liefde.

Extra: Mijn blog van vorig jaar op Sinterklaas