Samen zijn we Gods huis.

800px-Valkenswaard_-_Markt_53_St._Nicolaaskerk_-_Tegeltableau‘Huis van God, poort naar de hemel.’ het staat op vele kerken geschreven. Meestal zijn het woorden in het Latijn gesteld, zoals op de afbeelding bij deze blog. Dit is de Nicolaaskerk in Valkenswaard. De Rooms-Katholieke kerk waarin ik samen met de werkgroep van de Protestantse kerk en de Rooms-Katholieke broeders en zusters in mijn jeugd menig oecumenische viering heb georganiseerd en gevierd.

De kerk is het huis van God. Vroeger had ik minder met dat begrip. Het kerkgebouw was voor mij een plaats waar de gemeente samenkomt. Een soort van veredelde vergaderruimte. In de loop der tijd ging ik steeds meer begrijpen wat het wil zeggen: de kerk een huis van God.

In sommige kerken heb je als je binnenstapt al het gevoel dat je niet alleen bent. Ook al is de kerk verder helemaal leeg. Je voelt de stilte als een warme deken om je heen. De energie van de mensen die er in de jaren en eeuwen hebben gebeden is blijven hangen. Soms voel je in een gebouw ook de aanwezigheid van God. Het is niet uit te leggen en toch kan het zo voelen. Dan kom je even echt bij God thuis.

In de Rooms-Katholieke beleving van kerken is er sterk het besef dat God in het gebouw aanwezig is. Mensen buigen zelfs even door de knieën als ze binnenkomen. Ze groeten God. Ik vind dat wel een mooie gewoonte. Het is niet zomaar een zaaltje, maar een ruimte om Hem te ontmoeten, in rituelen en in mensen.

Daar zit voor mij bovendien het tweede deel van de kerk als huis van God. Niet alleen het gebouw, maar ook mensen vormen de kerk. Het samenkomen van mensen, zorgt ook voor het ontstaan en het gebeuren van ‘kerk’. Samen vorm je dan het huis van God. In hoe je met elkaar omgaat en hoe je met elkaar het leven deelt, daarin wil Hij wonen. De bijbel zegt het zelfs nog sterker: de gelovigen zijn niet alleen het huis van God, ze zijn zelfs het Lichaam van Christus. Zo intens wil Hij in ons wonen, wij zijn Zijn lichaam.

aloysiuskerkDat heb je niet zomaar voor elkaar. Een huis moet je onderhouden. Je moet zorgen dat alle muren en balken in goede staat blijven. In de kerk betekent dat, dat je moet zorgen dat de verbindingen tussen mensen goed blijven. Daarnaast moet ieder onderdeel van een huis ook in orde zijn, of als het nodig is gestut worden. Daarom is het belangrijk om als gelovigen voor elkaar te zorgen. Zijn mensen lichamelijk nog in orde? Hebben ze steun nodig, financieel of geestelijk? Als je daar samen op let, dan wordt de kerkgemeenschap ook een huis van God. En misschien gaat het er dan zelfs een beetje lijken op hoe de hemel zou kunnen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.