Samen naar de stal – 8 december

Samen gaan we op weg. Samen zoeken we Christus. Kerst en ook advent, draaien om dat woord: samen!
Het zijn de herders die in gezamelijkheid naar de stal gaan. Het zijn de koningen die met z’n drieën tegelijk acht de ster aan gaan. Kerst vier je niet in je uppie. Misschien is het zelfs wel de basis onder het geloof. Geloven doe je niet in je eentje. Geloven kan alleen maar samen.
Terwijl je op weg bent naar kerst toe loop je tegen confronterende dingen op. Als je die samen kunt delen, dan is de last lichter. Je maakt ook mooier dingen mee en je hebt allemaal een sprankje van vreugde en verlangen naar het Kind van Bethlehem. Vreugde die je deelt, die wordt vermenigvuldigd. Wanneer je maar met genoeg mensen de vreugde deelt, is het met Kerstmis een spetterend spektakel van licht.

Toch is het vaak moeilijk om als gelovigen door één deur te kunnen. Juist visies op het geloof en hoe de kerk moet zijn, kunnen mensen vaak lijnrecht tegenover elkaar brengen.
Ik hoop dat met de stal in zicht, ik er bewust van mag worden hoe mijn visie gekleurd is. Dat ik ga beseffen hoe mijn visie, die van anderen kan uitsluiten. Misschien kan dat kleine kind in de kribbe dan straks ook helpen om open te staan en verbinding te maken met alle andere gelovigen, hoe ze ook in het geloof staan.

Ik moet denken aan dat oude lied:
Kinderen van één Vader, reikt elkaar de hand;
waar wij mogen wonen in wat streek of land
wat wij mogen spreken in wat tong of taal
kinderen van één Vader zijn wij allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.