Roze vreugde – 11 december

Gaudete! De naam van deze zondag betekent: verheug u! De dag staat dan ook in het teken van vreugde. Immers, het kerstfeest komt eraan. Het donkere paars van de reflectie verschiet deze zondag naar het roze. Kerstmis heeft de liturgische kleur wit, advent paars. Als je dat mengt kom je uit op roze.

Bij deze kleur moet ik ook denken aan het roze van de LHBT-beweging. Hiervoor ben ik zelf ook actief. Hoe kunnen mensen zichzelf zijn in hun omgeving, ook als zij geen hetero zijn. Hoe kunnen mensen in een kerkelijke omgeving zichzelf zijn? Spannende vragen en soms lastig te beantwoorden. Toch is het eigenlijk verdraaid eenvoudig.

God is een God van liefde. Bij hem mag je juist zijn wie je bent. Of je nu komt uit een grote stad als Jeruzalem of Amsterdam, een onooglijk dorp als Kollumerzwaag of Bethlehem. Het maakt niet uit of je jouw liefde vooral voelt voor mannen, vrouwen of allebei. God wil iedereen dragen.

Volgende week is er in Amsterdam een Kerstviering, speciaal voor LHBTers, door verplichtingen in eigen parochie ben ik er helaas niet bij, maar ik hoop dat deze week de roze vreugde voor iedereen voelbaar mag zijn.