Recreatie als geloofsdaad

park1Als je bij een stedentrip aan recreatie wilt doen, dan is een stadspark een goede optie. Wat is het geweldig om mooie bloeiende parken te bezoeken en dan lekker op een bankje te gaan zitten kijken wat voor mensen er allemaal langs komen. In Parijs maakte ik het ooit mee dat een man in het park rondjes liep. Hij kwam regelmatig voor mijn bankje voorbij. Bij elke ronde kreeg hij het moeilijker om het vol te houden.
Recreatie in het park kan op allerlei manieren, het kan ook minder vermoeiend dan de man die ik net schetste, met een leuke picknick bijvoorbeeld. Of gewoon hand in hand, met je geliefde, zitten kijken naar de zwanen in de vijver.

park2Recreatie is niet alleen ontspanning, maar je kunt het woord ook uit elkaar trekken, dan wordt het re-creatie. Herschepping. Ook van herschepping zijn parken goede voorbeelden. De mens werd, na de schepping op aarde gezet om de aarde te onderhouden. Het lijkt wel alsof parken afspiegeling zijn van het oorspronkelijke paradijs, ditmaal ontworpen door mensen. Door deze re-creatie wordt er iets moois zichtbaar van de natuur. De schepping wordt in haar mooiste verschijningsvorm zichtbaar aan mensen, die meestal niet verder komen dan een stad vol steen.

We hoeven in ons leven niet allemaal landschapsarchitect te worden. Een paradijselijk park, waar je op adem kunt komen en jezelf kunt zijn kan ook gewoon in huis zijn. Je eigen leven kan ook een rustpunt zijn voor anderen. Gewoon omdat je een luisterend oor en een goed glas wijn kunt bieden. Een park is een plaats waar iemand zijn sleur en drukte kan parkeren en zich kan opladen om opnieuw te beginnen. Dat ik voor mensen een park mag zijn.

CIMG5960(dit alles werd geïnspireerd door een nieuw kaartje voor onderweg: vraag een voorbijganger de weg naar het dichtsbijzijnde park en ga er heen)