Palmpasen in de politiek

Daar komt hij aan! De nieuwe koning is in aantocht! Palmzondag is een dag vol van vreugde. Jezus wordt binnengehaald als een nieuwe koning. Een koning die alles anders doet dat de gevestigde machthebbers. Hij gaat niet hoog te paard, hij komt laag te ezel. Hij legt zijn mensen niets op, hij is degene die zal dienen. Met gejuich halen ze hem binnen in Jeruzalem.

Wat voor koning zou Jezus in deze tijd zijn? Misschien komt hij nu per fiets in plaats van per limousine. Of wordt hij niet met palmtakken, maar met verslaggevers en facebook binnengehaald. Hij zou die rare Romeinen gaan verslaan, dacht men. Welke grote vijand moet er eigenlijk in deze tijd verslagen worden? Het zijn geen Romeinen meer. Welke machthebbers beheersen ons leven?

 De macht van de televisie, de externe adviesbureau’s, de macht van de angst over alles wat we niet kennen? Er zijn zoveel dingen die ons leven beheersen en die de politiek beheersen. Kijkcijfers, stemgedrag en exitpolls. Daar lijkt het in het leven om te draaien. In welke politieke partij we ook zitten, we zijn geobsedeerd door wat de wereld van ons vindt.

 De komende week is een weer van bezinning en meditatie. We leven door de diepe kloven van de goede vrijdag heen naar een paasfeest van vrede en licht. Misschien moeten wij er eens over nadenken of het echt wel om de façades van reputatie gaat. Gaat het om de indruk die wij op de wereld achterlaten? Of gaat het om wie je echt bent, in relatie met jezelf, met anderen en met alles wat ons omvat.
Zou daar politiek op af te stemmen zijn?

 Deze column verscheen ook op www.brouwerenvanhoef.nl  – een politieke site waar columnisten uit diverse hoeken van de samenleving hun inbreng leveren.