Niets aannemen, dan het evangelie

ANNA, ze komt in allerlei cursussen over feedback geven terug: Altijd navragen, niet aannemen. Paulus vertelt aan de Galaten dat ze geen ander evangelie moet aannemen, dat wat hij hen heeft gebracht. Het evangelie van bevrijding in Jezus.

Wat neem ik aan?

Peinzende man

In ons dagelijks leven doen we allerlei aannames. We denken nogal graag voor anderen. Oh, die vrouw kijkt chagrijnig. Heb ik misschien wat verkeerd gedaan? Oh, de docent heeft een verdrietige ondertoon, heb ik een onvoldoende voor dat proefwerk? Mijn chef doet onverwacht aardig, hij moet vast iets van me.
Uit nonverbale signalen maken wij van alles op, dat we inkleuren. Dat inkleuren gebeurt meestal in de donkerste tinten. We durven vaak niet te geloven dat mensen het beste met ons voor hebben. Veelal zijn we door schade en schande tot die conclusie gekomen.

Zelfs in relaties met de man of vrouw die we het allerliefste hebben klinkt dat door. Zij zal wel niets met me willen als blijkt dat ik… Zou hij afknappen als hij weet dat… Hoe komen we van die gedachten af?

Durf te vragen

#dtv is de meest voorkomende hashtag in het Nederlandse twitter, vermoed ik. Het betekent “durf te vragen”. Die drie woordjes zijn dé oplossing in het intermenselijk verkeer. Want als je iets nodig hebt kun je vragen aan anderen of je het mag lenen, maar als je een aanname doet kun je navragen of die klopt. Vaak kan je eigen negatieve of zondige gedachte dan weerlegd worden door de waarheid.

Durf te vertrouwen

In het geloof kun je die letter gebruiken voor de woorden: durf te vertrouwen. Paulus vertelt aan de Galaten dat het evangelie een boodschap van bevrijding is. Dat God ons de ruimte geeft om te leven en om het goede te doen. God rekent ons niet af op onze misstanden, zelfs als wij denken dat wij een straf waard zijn. Zelfs als wij ons zó misdragen hebben dat wij denken dat het nooit goed zal komen. Zelfs dán. Want God zegt: Ik heb je lief in Jezus. Jij mag er zijn, altijd, zoals je bent. Wil je van me houden?