Natuurlijk, kerkennacht vol muziek

klein-CIMG2142Vorig weekend vond de kerkennacht plaats. Ik heb in de aanloop er naar toe er al verschillende malen over geblogd. Het hield me bezig omdat ik aan meerdere dingen zou deelnemen. Nu is het een week later. Bijgekomen van een stevig dictee en prachtige uitvoeringen van mijn koor kijk ik terug.

Het waren dagen waarbij ik volop mijzelf kon zijn. Ik dompelde me helemaal onder in mooie muziek. Ook op de vrijdagavond, de proloog, heb ik genoten van de heerlijke muziek van Denise Jannah in de Domkerk. Ik kwam er weer een keer achter dat muziek een essentieel onderdeel van mij is. Nu is dat voor veel mensen zo, maar ik vond het opmerkelijk. Vroeger had ik bijna geen muziek op staan en ook nauwelijks cd’s. Ik had er niets mee, zei ik wel eens.

De afgelopen tijd merk ik hoe belangrijk muziek is. Het zingen van mooie liederen, zoals de Cantique de Jean Racine, die we als groot stuk zongen, dat doet me helemaal ontspannen. Bij muziek maken en luisteren ben je even één met een mooie schepping.
Zoals je bij een wandeling door de natuur één bent met de totale schepping.
Ik merk dat het voor mij belangrijk is om eenheid met de Schepping en met God te voelen en daar naar terug te keren. De kerkennacht was daar een belangrijke schakel in.

In kerkennacht en de zondag erna heb ik behalve veel mooie muziek, ook veel over mijzelf geleerd. Het werd versterkt toen ik visite kreeg van de week en merkte dat ik Spotify had aanstaan. Voor de achtergrondmuziek. Vroeger zou ik dat nooit gedaan hebben. De verbaasde vraag: “Goh, heb jij Spotify?” zette me er nogmaals bij stil.

Ik hoop dat mijn leven de muziek zal gaan maken en zingen ter ere van mijn Schepper. Dat ik op die manier stem mag hebben in het grote koor van alle mensen.