Naar je eigen kern

image031Neem mij aan zoals ik ben, zuiver uit wie ik zal zijn…
(Tekst uit Iona)

De afgelopen maanden speelt er in mijn persoonlijk leven een heleboel. Ik zoek een nieuwe weg naar de toekomst. Een toekomst die minder zeker is in mijn hoofd dan ooit. Niet dat ik het slecht heb. Ik heb een mooie vaste baan, waar ik mijn ei in kwijt kan. Ik kan er veel van mijzelf in kwijt. Maar het is wat anders dan waar ik ooit voor studeerde.
Naast werk, zoek ik ook privé een eigen weg. Tot welke geloofsgemeenschap en welke kerk voel ik mij aangetrokken. Wat past bij mij en wie ben ik nu echt?

Ik ben beland op een weg van vragen en antwoorden en onverwachte maar mooie inzichten. Het is alsof ik voor het eerst van mijn leven bewust kennismaak met mijzelf. Het is alsof ik mijn eigen kern leer ontdekken. Wie ben ik werkelijk? Waar had ik vroeger altijd plezier in en hoe kwam dat? Waar komen bepaalde gedragingen van mij vandaan én nog veel belangrijker: Hoe doe ik mijzelf zo veel mogelijk recht. Waar en bij wie ligt mijn hart.

Op die laatste vraag is God een groot deel van het antwoord. God kan voor mij geen menselijke liefde vervangen, maar Hij is ook door niemand en niets te vervangen. God is in deze tijd vol vragen mijn reisgenoot. Wat in al mijn vragen en gevoelen naar boven komt is de liefde voor Hem en mijn verlangen kind van Hem te kunnen zijn. Vroeger vulde ik dat dan aan met: en daar moet ik dit en dat en zus en zo voor doen. Nu weet en voel ik, bij mijn gebeden, bij de kerkgang, bij mijn leven, dat ik er mag zijn, gewoon zoals ik ben.

God kent de donkere en pijnlijke kanten van mijn leven. Hij weet waar ik me rot over voel en ik mag het allemaal bij me neerleggen. Door alles heen houdt Hij mij vast. Door alles heen wil ik ook Hem vasthouden. Ja dan zal ik zuiver kunnen zien wie ik werkelijk ben. Hoe mooi ik werkelijk ben.