Muziek voor onderweg

2674664_Tegenwoordig gaat er haast geen moment voorbij of je ziet mensen muziek luisteren. In de trein, in de auto, op de fiets, zelfs in de supermarkt. Overal lopen mensen met een koptelefoontje in. En wanneer mensen die zelf niet in hun oren stoppen klinkt er uit allerlei speakers muziek.

Mensen kunnen niet zonder muziek. Het is ook het succes van hitlijsten en de TOP2000 die deze dagen weer op de radio klinkt. Muziek maakt iets los bij mensen. Het emotioneert en zet aan tot nieuwe dingen. Zet een mooi muziekstuk op terwijl je tekent of schildert en probeer in de flow van de muziek iets moois te maken. Het genre muziek heeft invloed op het eindproduct. Muziek maakt iets los.

Bij religieuze muziek is dat niet anders. De een zal zweren bij een gregoriaanse mis, de ander heeft liever liederen van Oosterhuis of Opwekking. Door de vele kerkgenootschappen zijn er veel soorten muziek en manieren van vieren waar je uit kunt kiezen. Je kunt merken dat een bepaalde manier van vieren voor jou niet meer werkt, maar dat je helemaal tot je recht komt in een andere context.

Je kunt ook niet-religieuze muziek horen en dan ineens ideeën krijgen voor hoe je uiting wilt geven aan je geloof. Dat laatste had ik toen ik op Tweede Kerstdag in het Concertgebouw een aantal Weense Operettestukken hoorde. Ik was geraakt door de lichtheid van de muziek. Ik dacht: op zo’n lichte manier wil ik kunnen vertellen en getuigen van mijn geloof. Dat zonder dat het banaal of platvloers wordt (wat veel operettes wel in zich hebben). Maar het welhaast dansend omgaan met je geloof en met de liefde van God, dat idee greep me wel vast.
Even moest ik ook denken aan Franciscus van Assisi, die soms dansen en zingend met alles in de schepping wordt afgebeeld.

Hoe ik die muziek in mijn leven ga leggen, daar heb ik nog geen idee van. In elk geval neem ik behalve allemaal andere mooie muziek, ook Strauss en consorten mee als muziek voor op de weg met Hem.

Natuurlijk kan in deze post een stukje muziek niet ontbreken. Daarom een youtube filmpje van “The Lord of the Dance” – Hoe Jezus als Heer van de dans, die onze levensdans wil leiden.