Met Hem het leven door

444040501_5_wxvR God zij geprezen met ontzag, Hij draagt ons leven dag aan dag.

Het zijn woorden uit psalm 68 uit het Liedboek voor de Kerken. Ze bezingen hoe gelukkig een mens is als hij door God aan de hand wordt meegenomen in het leven. Ik merk in mijn eigen leven meer en meer dat God aan mijn zijde wil staan. Als je oog hebt voor kleine dingen ontdek je de zegeningen waarmee God in je leven komt.

In deze veertigdagentijd bereid ik me voor op Pasen. Daardoor word ik me weer bewust hoe bijzonder veel dingen zijn. Ik deel mijn vrije tijd anders in en probeer me meer te laten inspireren in plaats van oppervlakkig bezig te zijn. Het zijn kleine veranderingen die een frisse wind laten waaien door mijn leven.
Reisgenoot in deze dagen zijn bijvoorbeeld de Fioretti. Het zijn eeuwenoude verhalen over het leven van Franciscus van Assisi. De man die vooral bekend is van het preken voor de vogels leefde dichtbij God en bij de schepping. Het is inspirerend om je met deze verhalen te laten voeden.

Naast Franciscus heb ik een tweede reisgenoot in boekvorm gevonden: Paus Benedictus XVI. Gisteravond ben ik begonnen in het eerste deel van zijn boeken over Jezus. Voordat ik het boek opensloeg had ik behoorlijke reserves. Ratzinger is voor mij altijd de man van macht in Rome geweest. Een orthodoxe hoge pief die de wereld als betweter tegemoet trad.

Na een paar hoofdstukken uit het boek is hij een totaal andere man geworden. Een diep-gelovig en geïnspireerde theoloog, voor wie God op de eerste plaats staat. Ik krijg zelfs het idee dat hij dat misschien wel miste in het Vaticaan. Het is bijzonder om zijn eruditie zo vermengd te zien met gelovig leven. De achterkaft van het boek citeert een aantal woorden uit zijn inleiding: Het is op generlei wijze een document van leergezag, maar enkel en alleen een uitdrukking van mijn persoonlijk zoeken ‘naar het gelaat van de Heer’.
In mijn eigen zoeken is het boek van Benedictus’ zoeken een fijne en goede reisgenoot.

Deze twee boeken helpen mij om na te denken over mijn relatie met Jezus. Een relatie met de Heer is net als een relatie met een mens. Het is een voortdurend zoeken: wie is de ander voor mij, wie ben ik voor Hem? Zijn Liefde voor ons gaat nooit over, maar mijn liefde voor Hem wil steeds opnieuw gevoed worden. Ik bid dat deze tijd naar Pasen een tijd mag zijn vol van passie voor Hem en vol inspiratie door allerlei mensen, die met mij de weg van het geloof delen.