Luisteren naar wat er echt toe doet

Op een luchthaven is er altijd heel veel geluid. Bijvoorbeeld in een vertrekhal zoals hier.
Op een luchthaven is er altijd heel veel geluid. Bijvoorbeeld in een vertrekhal zoals hier.

Overal waar je bent hoor je geluid. Het is bijna nergens stil. Geluid is daardoor steeds meer achtergrondbehang geworden. Het is er wel, maar je bent minder opmerkzaam voor die prikkels. Echt luisteren is een hele kunst. Zeker omdat het essentiële geluid overspoelt wordt door allerlei bijgeluiden. Overal is luisteren van belang om verder te komen, in het werk, in je gezin, in zelfontplooiing, in geloof. Er zijn zelfs veel meer vlakken te benoemen, maar deze wil ik er in deze blog even uitlichten.

Luisteren naar anderen

Elke dag zijn we in de nabijheid van mensen. Mensen praten en praten ook veel onzin. Daarnaast zijn we in de communicatie ook vooral bezig met wat we zelf zeggen. Het zijn twee redenen waarom we de ander vaak niet horen. Hoe vaak zeggen stellen niet tegen elkaar: je hoort niet wat ik zeg. Heb je me wel gehoord? En in minstens zoveel gevallen gaat de communicatie in de werksfeer mis. De leiding hoort alleen haar eigen boodschap, terwijl het geluid van de werkvloer niet aankomt. De mensen van de werkvloer zijn daardoor weer zo gefrustreerd dat ze het management niet willen horen.
klein-cimg1303Naar elkaar luisteren is heel moeilijk. Het vraagt namelijk open durven staan voor de ander. Het vraagt dat we onze eigen woorden even stil zetten en zwijgen. Onze eigen aannames en verlangens moeten even wachten. De ander wil wat kwijt. Als die dat dan gezegd heeft vraagt het een moment stilte om in je hoofd te luisteren wat dat voor jou en jouw redenering betekent. Pas daarna hoef je antwoord te geven. Dat kan in alle rust. Luisteren vraagt ook rust. Probeer het eens, morgen op het werk of vanavond tegen je partner en kinderen.

Luisteren naar jezelf

Hoe moet je carrière verder? Welke opleiding ga je doen? Op de televisie zijn er allemaal reclames voor opleidingsinstituten die de lat al dan niet te hoog leggen. In programma’s en tijdschriften gaat het over hoe je het beste uit jezelf kunt halen en het onderste uit de kan. Het is een moeten geworden. Als je niet uitkijkt ga je mee in het moeten van de samenleving. Ook hier is luisteren de sleutel.
Alleen is het hier juist luisteren naar jezelf, naar je innerlijk. Stilte is in deze samenleving niet te vinden, stil worden om te focussen op jezelf is misschien nog wel moeilijker. Ga eens een half uurtje ergens zitten waar je niet gestoord kunt worden. Let op je ademhaling en ontspan je. Misschien wil je dit buiten doen, terwijl je alleen maar natuur om je heen ziet. Je concentreren en luisteren kan heel goed tussen de bomen, de planten en zelfs de vogels. Diep ademhalen en je eerst daarop richten is van levensbelang. Anders ga je de vragen invullen in de drukte van alledag. Terwijl je eigenlijk wil luisteren naar wat diep van binnen zit. Wanneer je echt rustig bent geworden van binnen, ga je terug naar die ene vraag: Wanneer ben ik gelukkig in mijn leven?
Daarna ben je stil en blijf je ademen. Je let op de gedachten die bij die vraag boven borrelen. Aandacht besteden aan die gedachten is luisteren naar jezelf. Let maar op, het helpt je verder!

Luisteren naar God

In het geloof is luisteren naar God vaak verworden tot luisteren naar wat de dominee of pastoor op de kansel preekt. Het is een opletten uit verplichting voor veel mensen. “En nu zul je luisteren wat ik te zeggen heb!”
Luisteren naar God ligt echter veel meer in de lijn van de stilte van hierboven. Als je luistert naar jezelf in een soort van meditatie is de stap naar bidden dichtbij. Bidden is spreken, maar vooral ook veel stil zijn. Wanneer je wilt dat God naar jou luistert, is het belangrijk om ook ruimte voor God te laten.

 

De natuur geeft ruimte om te luisteren naar jezelf
De natuur geeft ruimte om te luisteren naar jezelf

Ook nu kun je rustig zitten en je concentreren op je ademhaling. Als je tot rust gekomen bent kun je een kort gebed uitspreken waarin je God dankt voor wat je hebt gekregen. Daarna ben je stil en richt je jezelf op de stilte, op de verbondenheid met de schepping. Komen er gedachten in je op, dan is dat niet erg. Blijf rustig ademen en vraag je af wat je met de dingen moet die in je hoofd zitten. Zijn het zorgen of vragen? Vraag dan aan God in gebed hoe je er mee om moet gaan. Na alles wat je uitspreekt ben je weer even stil. Je denken zal rustiger gaan. Misschien heeft het oefening nodig, maar het zal je helpen. Luisteren is zo een gereedschap om dichter bij God te komen.

Wat heb je nodig?

Openheid, want luisteren is een wisselwerking tussen twee personen.
Stilte, omdat je zonder stilte zelf doordraaft in je eigen gedachten.
Aandacht, want pas als je betrokken bent op de ander zul je echt kunnen luisteren
Tijd, om mensen of jezelf echt recht te doen, heb je tijd nodig. Zonder tijd, blijft het jachten en jagen.

Kortom, luisteren is lastig, maar het is vooral te leren. Begin er vandaag mee en zie hoeveel het oplevert.