de Koning komt! – 7 december

Vandaag is prinses Amalia jarig. Wanneer zij op tv is, kijkt het hele volk vertederd toe. Wat wordt ze al groot! Een dergelijke blik moeten mensen ook gehad hebben toen haar vader klein was. Nu is Willem Alexander volwassen en al drie jaar koning. Wanneer hij ergens op bezoek komt, zien mensen daar al weken verwachtingsvol naar uit. Zijn bezoek bij het COC, toen dat recent 70 jaar bestond, was minstens zo vreugdevol als de totale rest van de verjaardag.

In de tijd van advent, zien we uit naar de komst van de koning. Het is een koning die al wordt aangekondigd door Jesaja. Hij vertelt dat er een kind zal worden geboren met prachtige bijnamen: Wonderbare Raadsman, Machtige God, de Eeuwige Vader, de Koning van de Vrede. Later blijkt dat deze bijnamen bij Jezus horen.

Wanneer we het kind in de kerststal zien, zijn we ook vertederd, vooral als het een levende kerststal is. Toch is het een kind met een grote belofte. Hij is een koning! Een koning anders dan alle andere wereldse machten. Herodes, de vorst van de Romeinen ziet dat al helemaal niet zitten en zal vele pasgeborenen ombrengen. Later zal deze vredesvorst zijn rechtvaardige leven met de dood moeten bekopen. Een omstreden koning dus.

Ik vraag me af: Kan ik Jezus als koning van mijn leven aanvaarden. Accepteer ik dat een kind, eigenlijk onooglijk en klein, mijn Heer is? Een nieuwgeboren mens die mij uit mijn comfortzone wil trekken op weg naar een prachtige toekomst? Ik heb nog 17 dagen om daar over na te denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.