Kom op tegen onrecht!

Jer10feb12_00088Hoeveel eeuwen klinkt de boodschap al te vergeefs? De wereld gaat veranderen! Er zal niemand meer handelen uit egoïsme. Iedereen zal omzien naar de mensen die het minder hebben. Een koninkrijk waar iedereen het goed heeft zal komen. Gods rijk is nabij!

Elke keer op palmzondag roepen wij het de mensen uit de bijbel na: Hosanna, gezegend hij die komt in de naam van de Heer! Elk jaar vertellen we elkaar het verhaal van Jezus, de onruststoker, die de wereld anders wilde zien. Steeds opnieuw willen wij in dat verhaal geloven.

En soms is het nog nauwelijks Pasen geweest of ons eigen belang duikt weer op:
Je moet vooral voor jezelf opkomen. Vluchtelingen opvangen, oké, maar ze moeten niet te lang blijven, anders zou het wel eens van onze welvaart kunnen gaan. Een verdrag met een ander land sluiten, prima, maar alleen als we er zelf beter van worden.
Koning Jezus binnenhalen is niet alleen met de palm- of buxustakjes. Het is jezelf openstellen voor zijn leefwijze.
Wanneer houden wij onze mond als we verbaal worden aangevallen op onze overtuiging? We schieten keer op keer in de verdediging. Jezus zweeg. Wanneer houden wij ons in als anderen ons iets willen aandoen? Door lasterpraat of slinkse streken? Jezus genas zelfs het oor van een soldaat. Het oor dat door één van Jezus’ leerlingen was afgeslagen.

Wij hoeven geen wereldverbeteraars te zijn, geen grote geschiedenissen na te laten. Het is al moeilijk genoeg om op school of op het werk Jezus een klein beetje na te leven. Het is al een enorme uitdaging om zonder oordeel open te staan naar de ander. Laat staan om je hele leven in dienst te stellen van de mensen die onrechtvaardigd behandeld worden. Onrecht is overal ook in het klein, in het gewone leven.

Vanmorgen zong ik weer: Hosanna! Vol overgave en passie heb ik Jezus willen inhalen.
Dat dit verhaal niet tevergeefs mag zijn en in ons eigen leven een klein beetje Gods rijk kan binnenkomen. Gewoon omdat wij in liefde met één ieder samenleven, zelfs met mensen die we eigenlijk liever niet zien.

Een goede week gewenst!