Klein leven

Zo wil ik leven,
eenvoudig en klein,
met twee lege handen
een Koningskind zijn.

(Nieuwe Liedboek 1007)

eenvoudig en klein
Franciscus leefde met natuur en mensen. Zijn open handen zijn teken van barmhartig handelen.

Barmhartigheid heeft te maken met kleine dingen. Het is niet een actie van grote wereldleiders of een kerkelijke lobby. Barmhartig zijn kunnen we allemaal doen. In het nieuwe liedboek voor de kerken staat een lied over de werken van barmhartigheid, geschreven door dichter Maarten Das. Hij beschrijft hierin gevoelig wat je kunt doen voor anderen om eenvoudig te leven. Bovenstaand couplet is het laatste couplet dat eigenlijk alles samenvat.

Barmhartig leven is leven met oog voor anderen. Gewoon de mens die je op straat tegenkomt. De buurman, waarmee je even een praatje maakt. Voor jou kan het een actie van niets zijn, maar voor de ander zo belangrijk. De paar euro voor de daklozenkrant. Voor mij misschien een kleinigheid, voor de ander een bron van bestaan.

Hoe kan ik zelf eenvoudig en klein leven? Eenvoud ligt ook in het afstand doen van gewoontes, afstand van de comfortzone, ik schreef daar al eerder over. Je moet jezelf dag-in, dag-uit bepalen bij wat barmhartigheid is. Het gaat nooit vanzelf. Hoe ga ik met mijn buren, collega’s en vrienden om. Hoe ga ik om met hen die hun verhaal bij me doen? Hoe spreek ik met mensen waar ik wat voor kan betekenen en welk handelen verbind ik er aan?

logojaarvanbarmhartigheid Bewerkt 004 defBarmhartigheid moet je ervaren, door wat God aan je doet. Daarna komen de vragen: hoe ga ik er mee verder? Nog acht maanden dit jaar om daar over na te denken én te doen. Dat de Heer me daarin bij zal staan. Dat ik zo “klein” mag leven.

De eerdere posts over Barmhartigheid zijn hier te vinden:
Zet de deur open!
Barmhartigheid aan jou
Het gezicht van barmhartigheid

Eén reactie

  1. Pingback: Wat kan ik doen? - Met Hem op weg gaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.