Kalmte na de storm

r07_horebDe kalmte na de storm is een prachtig beeld. Vanavond op het Songfestival zullen Ilse de Lange en Waylon er een lied over zingen. Een storm en daarna in de kalmte de ander vinden. Het is een beeld dat we zelfs al in de bijbel vinden. 

Ik ben een associatief denker en het beeld uit I Koningen 19 kwam gelijk bij mij op toen ik de titel van dit lied hoorde. In deze bijbeltekst staat Elia op de Horeb en hij mag God aanschouwen. Eerst komt er een enorme storm voorbij, maar de Heer is er niet in. Daarna volgen een aardbeving en een vuur, maar ook daar vindt hij de Heer niet.
Dan suist er een zachte koelte om hem heen. Hij bedekt zijn gelaat en dan spreekt de Heer tot hem. Het is de kalmte na de storm waarin Hij er is.

In veel theaterstukken en films zijn goden wezens grote bliksemschichten. Met veel geweld en gedonder komen zij op ons toe. De God van de bijbel is een god van stilte. Hij komt in alle rust naar ons toe. Vol liefde probeert Hij ons te vinden en mogen wij Hem vinden. Dan kunnen we daarna in alle stormen van het leven samen op weg gaan.

Het liedje van de Common Linnets gaat natuurlijk over een relatie tussen twee mensen. De schrijver gebruikt beelden die echter ook opgaan voor de relatie met God. Ik heb de tekst even opgezocht via Google en ik lees in één van de coupletten:

I just wanna know if staying is better than goodbye.

Als het gaat over onze band met God weet ik het antwoord wel. Bij Hem blijven is vele malen beter dan gedag zeggen. Als we bij Hem zijn vinden we immers pas echte rust.