Jezus sterven is ultieme liefde

Kunnen wij Jezus troosten? Ik weet het niet, maar vroeg het me vanmorgen af. Vandaag is het Goede Vrijdag, de dag waarop Jezus zijn weg naar Golgotha aflegde en stierf. Op vele plaatsen over de hele wereld volgt men Jezus vandaag door de staties van de Kruisweg te lopen. In mijn eigen kerk, de Aloysiuskerk in Utrecht, verbinden wij het lijden van Jezus met het lijden van mensen nu. We bidden, zingen en zijn stil. Een van de liederen die we zingen, roept bij mij altijd het gevoel op dat we Jezus troosten, of liever ons neerleggen bij zijn dood. We zingen het aan het einde van de kruisweg, na de graflegging.

De graflegging van Jezus

‘t is goed, o Heer,
Gij hoeft de eer
van God niet meer te staven.
leggen wij ons bij U neer
in Uw dood begraven.

Liefde op Goede Vrijdag

De weg van Jezus was niet zomaar. Jezus ging zijn leven in liefde, tot het einde toe. Hij was er voor mensen die door anderen niet gezien worden. Mensen waar wij met een grote boog omheen lopen, daar ging Jezus mee in gesprek en gaf ze liefde. Jezus liet zijn hele leven zien hoe uitdagend leven vanuit die liefde en vrede eigenlijk is. Het is niet makkelijk. Echte onvoorwaardelijke liefde kan je dood betekenen. Zo groot is de liefde van God naar mensen.

Ontroerd en geraakt

Elk jaar opnieuw raak ik ontroerd door het lijdensverhaal. Als ik het moeilijk heb ik mijn leven is Jezus een lotgenoot voor mij. Hij heeft ook geleden, hij weet hoe het voelt om verdriet te hebben en pijn te hebben. Daarom kan ik mijn emoties bij Hem neerleggen. Hij wil ze zelfs van me overnemen. Hij draagt, zoals de traditie zegt, de schuld van de wereld. Alles wat aan verdriet, pijn, wanhoop en wangedrag tussen mij en God instaat, dat neemt Jezus van me af. Juist in zijn eigen lijden.

Het is goed, o Heer

Jezus mag vredig rusten in het graf. De lijdensweg is ten einde. Na vandaag volgt Stille Zaterdag. Heb ik er vrede mee, dat Hij gestorven is? Hij heeft zich gegeven: de kruisdood als liefde voor zijn vrienden, voor zijn leerlingen, voor mij, tot de dood toe. Durf ik te aanvaarden dat Jezus, dat God zo van mij houdt?
Ik heb een Stille Zaterdag lang om dat te overdenken.