Je roeping ontdekken

P1030181kleinWie ben ik? Wat is mijn bestemming? Op welke manier is mijn leven het best besteed? Het zijn allemaal vragen, die ieder mens van tijd tot tijd heeft. Mensen en zeker gelovigen hebben het gevoel dat het leven een bepaald doel heeft. God heeft dat doel allang voor ogen en roept ons op naar die bestemming toe te leven. Er is een bepaalde manier waarop we Hem het beste kunnen dienen en die is voor elk mens verschillend.

In de bijbel en kerkgeschiedenis zijn er verhalen van profeten en kerkvaders die letterlijk geroepen werden. Ze hoorden een stem die vertelde wat hun levensinvulling was en wat ze moesten doen. De profeten werden op pad gestuurd naar mensen die niet uit liefde voor God leefden en iemand als Augustinus (ik schrijf dit op zijn naamdag) hoorde zingen: Tolle lege. Neem en lees. Hij nam de bijbel, las en werd bekeerd tot het christendom.

Een stem horen in je leven, dat is niet iedereen gegeven. Een roeping ontdekken zonder die daadwerkelijke woorden, dat is een uitdaging op zich. Ik weet me geroepen door God. Ik heb de volste overtuiging dat er een weg is die ik moet gaan. Die weg heeft te maken met het dienen van God, Hem loven en dagelijks met Hem op weg zijn. De concrete invulling en bedoeling van mijn leven ontvouwt zich maar stap voor stap.

Roeping is het luisteren naar wat goed voor je is. Je hart en je geweten helpen daarbij. Roeping is in stilte bidden. Je open stellen voor God. In de stilte, wanneer je al je eigen gedachten al voorbij bent, dan kun je ontdekken wat God met je voorheeft. Het klinkt allemaal wel vroom, maar het begint eenvoudig met een diepe ademhaling. Gaan zitten of staan, jezelf aarden en ademen. Daarna bidden, met woorden en daarna in stilte.

Want als je zelf constant aan het praten bent. Hoe kan God dan antwoorden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.