Je duisternis inkaderen

CIMG5960Wanneer je lekker in de zon loopt en de zon schijnt achter je, dan werp je zelf een schaduw vooruit. Iedereen kent dit eigenlijk wel. De opdracht van het kaartje van vandaag sluit daar op aan. Teken de contour van je eigen schaduw.

Wanneer je in het leven op reis bent en je goed voelt, de zon in je leven voelt schijnen is er ook een kant van duisternis. Wanneer je gelovig op reis bent, zie je ook ineens de duisternis van je leven voor je. De contour daarvan tekenen is lastig. Bovendien confronteert het met allerlei vervelende dingen uit jezelf.

Welke duisternis heb je zelf? Duisternis is in het geloof de kant die je van God afhoudt. Wat houdt mensen, wat houdt mij van God af? Om een goed leven met God te hebben, heb ik rust en ruimte nodig. Zo af en toe tijd voor mijzelf. Die tijd neem ik lang niet altijd. Ik ga door met werk of vrijwilligerswerk en vergeet dan mijzelf. Daarnaast heb ik vaak de neiging mezelf te drukken in conventies. Een goed gelovige zijn dan moet je dit of dat.

Ik denk dat daar een deel van mijn eigen schaduw, mijn eigen duisternis zit. Daar kan ik aan werken. Zodat de schaduw steeds kleiner wordt en de zon van Gods licht voller kan schijnen.

schaduwSchaduw is trouwens niet altijd verkeerd. In warme gebieden kan de schaduw immers de enige plaats zijn waar te leven valt. Een psalm zingt van de schaduw van de Allerhoogste, als je in Zijn schaduw mag overnachten, dan ben je zalig. Laat ik mensen toe in mijn eigen schaduw, wie zijn er bij mij veilig? Ben ik iemand die beschutting biedt tegen de felle lichten van de wereld? Of claim ik de schaduw op de grond als deel van mijzelf? Schaduw roept meer vragen op dan die er direct te beantwoorden zijn. Het is in elk geval iets waar je jezelf op reis bewust van moet zijn. Het heeft zoveel in zich!