In Zijn beweging

 Kunnen zijn wie je bent, dat is een ideaal van velen. Het is ook een onderliggende gedachte van de gaypride, elk jaar in Amsterdam. Traditioneel werd deze pride afgelopen zondag afgesloten met de gaypridekerkdienst. Net als de rest van de pride was het thema: On the move.

 Het woord move verwijst naar de homobeweging die al decennialang zich inzet voor de emancipatie van homoseksuelen. Ze wil dienstbaar zijn aan die mensen die nog in de kast zitten of worden onderdrukt om hun geaardheid. In de kerkdienst werd beweging gekoppeld aan de Geest die ons in een beweging van Christus zet. Hij maakt ons dienstbaar aan elkaar. Niet ons eigen belang staat voorop, maar dat van Gods Koninkrijk. Daar kunnen mensen zijn, hoe ze bedoeld zijn. Samenlevend in liefde.

 Het was bijzonder om samen met zoveel homo’s, lesbo’s, biseksuelen en transgenders het geloof te beleven. Het is goed om te zien dat we als christenen zo in de wereld mogen staan: met open vizier naar mensen. We mogen warmte geven aan hen die dat het hardste nodig hebben. Dat mogen we doen met de vrolijkheid die hoort bij het geloof. We zongen naast een prachtig adventslied en liederen uit Taize ook wereldse teksten als: ‘Droomland’ en ‘De mallemolen van het leven’.

 De dienst en de ontmoetingen daarna bij de koffie inspireerden me enorm. De dag was een stimulans voor de christelijke homobeweging, waar ik, als lid van het LKP, het hele jaar door een bijdrage aan kan leveren. Daar ben ik blij mee en ook wel een beetje trots op.

Extra: Arie Boomsma leest bij gaypride-kerkdienst, uit Shownieuws