Ik zal er voor je zijn!

samenduifjesAanwezigheid van anderen is enorm belangrijk in het leven. Iemand die aanwezig wil zijn in je leven, dat is een groot cadeau. Toen ik mijn verjaardag vierde afgelopen weekend merkte ik hoe ik omgeven word door lieve vrienden en familie. Het maakt me gelukkig en blij.

Aanwezig in moeilijke tijden

Als je in moeilijke tijden zit in je leven, dan leer je je vrienden kennen. De mensen die om je heen zijn en bij ziekte of financiële nood je blijven steunen. Die zijn je het meest nabij. Behalve dat ik dit weekend mijn verjaardag vierde, was het gisteren ook nog eens ziekenzondag. In de kerk stonden we stil bij mensen die ziek zijn. Zij hebben speciale zorg nodig, van professionals, maar net zo goed van gewone mensen. Wat je voor een zieke kan doen? Je hoeft, als je bij een zieke op bezoek bent, niet eens altijd wat te doen. Dát je aanwezig bent, het medische verhaal hoort en aanspraak biedt, gewoon vanuit jezelf is meer dan genoeg. Zelfs stille aanwezigheid kan al meer bieden dan hele doordachte en voorbereide verhalen.

verloren-zoonBarmhartig aanwezig zijn

De lezing van afgelopen weekend ging over een vader met twee zoons. De jongste zoon vroeg bij leven van zijn vader een deel van de erfenis en leidde er een losbandig leven van. De oudste bleef bij zijn vader thuis en deed braaf wat zijn ouweheer zei. De vader had de jongste zoon al doodgewaand, maar bleef op zijn terugkeer wachten. De jongen kwam terug en zijn vader bouwde een feestje. De oudste zoon voelde zich verongelijkt. Vader ging met hem praten. Hoe de oudste zich vervolgens gedraagt wordt nergens gezegd. De vader van het verhaal is in elk geval aanwezig voor zijn jongste én voor zijn oudste zoon. Hij benadert beiden in grote liefde. Het is niet voor niets dat in het Jaar van Barmhartigheid dit verhaal in Nederland de afbeelding van Barmhartigheid is geworden. Dit in het schilderij van Rembrandt.

Ik zal er voor je zijn.

Iemand die aanwezig is voor een ander, zonder er wat voor terug te verwachten. Dat is pure liefde. Dat is zoals het tussen vrienden gaat, zoals het tussen familie kan gaan. Dat is hoe het tussen mensen en God gaat. God wil er voor ons zijn, no matter what.
Ik zal er voor je zijn! Zo noemt Hij zichzelf zelfs in de bijbel.

Als wij hier op aarde ook voor anderen zijn, gewoon aanwezig zijn, dan komt God al een beetje naar ons toe.

===

In het jaar van Barmhartigheid schrijf ik regelmatig blogjes over dit thema.
U kunt ze hier vinden.