Hoe ben ik waardevol?

CIMG6009 - kleinIeder mens is waardevol, jij en ik, we zijn allemaal van veel waarde. Elk mens heeft prachtige karaktertrekken en het is de vraag op welke manier deze het beste tot hun recht komen. Met andere woorden, hoe kun je het beste jezelf zijn?
Deze maand is het thema van mijn blog: nadenken/bezinning. Het sluit aan bij de veertigdagentijd die het grootste deel van de maand nog is. Deze tijd voor Pasen is immers buitengewoon geschikt om na te denken over wie je bent.

Nadenken over jezelf heeft allerlei kanten, het moeilijkste is misschien wel om jezelf positief te waarderen. Zwakke kanten noemen, bijvoorbeeld bij sollicitaties, vind ik zelf nooit zo lastig. Ik zie mijn valkuilen al snel, maar mijn positieve punten, tja. Van oudsher krijgen wij Nederlanders toch wel mee: doe maar gewoon, doe je al gek genoeg. Een christelijke tik is dan bovendien nog eens: Schat jezelf niet hoger dan de ander. Als je dan helemaal veilig wilt zitten, schat je jezelf dus geringer.

Ik wil deze maand vooral nadenken over hoe ik mijn positieve kanten zie.  Het Johannesevangelie zegt: Alzo lief had God de wereld, dat Hij zijn zoon gegeven heeft. God houdt van ons, van jou en mij. God houdt van ons wie we zijn. Dan is er geen reden om gering over onszelf te denken. Er is juist alle reden om onze goede kanten te zoeken. Hoe kunnen we met deze kanten waardevol zijn voor het rijk van God op aarde?

Positief denken kan door allerlei mindfulness meditatie, het kan ook door jezelf rust te gunnen. Afgelopen week was ik in het klooster in Megen. De stilte bracht mijn innerlijk ook tot rust. Ik merkte dat ik mijzelf vooral kan zijn als ik veel rust neem en tijd voor gebed. Ik was er me nooit zo sterk bewust van. Ik merkte dat rust voor mij waardevol is en dat ik een persoon ben die graag rust uitstraalt. Deze ervaring helpt me om thuis weer meer tot mijn eigen kern te komen. Een waardevolle ontdekking!