Het ritme van het geloof

Slaginstrument voor ritmes. Gebruikt door een  Israëlische groep die de muziek uit de tijd van de tempel probeert te reconstrueren.
Slaginstrument voor ritmes. Gebruikt door een Israëlische groep die de muziek uit de tijd van de tempel probeert te reconstrueren.

Is de hartslag van het leven, niet de liefde van de Heer? – Nieuwe Liedboek 903:1

 

Deze liedregel geeft aan dat alles in ons leven doordrenkt wordt door de liefde van God. Wanneer ik zelf leef, werk en bid, merk ik dat aan alles.
Sommige mensen halen het ritme van het leven uit opstaan-werken of school-slapen gaan. Andere mensen leven hun leven zonder ritme. Elke dag sleept zich minuut tot minuut voort en er is weinig structuur. Een mens vaart wel bij structuur in zijn leven. Niet voor niets was de oude slogan: rust, reinheid en regelmaat.

Ik merk dat de regelmaat en de rust voor mij beiden tot stand komen in het gebed tot God. Het geeft mijn leven en geloof een bepaald ritme. Opstaan – bidden – werken – bidden – ontspannen – bidden – slapen gaan. Het is een beetje geïnspireerd op het kloosterritme en ik maak gebruik van de gebeden uit de traditie der eeuwen. Het geeft me de wisseling van dag en nacht bewust mee. Ik ervaar hoe dankbaar ik ben dat ik te midden van dat natuurlijke ritme mag leven.

Daarnaast komt het ritme van de week in de gebedstijden naar voren en leef ik toe naar de zondag, waarop ik meer dan ooit mezelf kan en mag zijn, als ik de eucharistie of kerkdienst beleef. Tenslotte ook het natuurlijk ritme van de seizoenen, die gekenmerkt wordt door de loop van het kerkelijk jaar. Zo ervaar ik in gebed steeds meer van hoe ik één ben met heel de schepping. Iets om dankbaar voor te zijn. Geen opgelegd ritme vanuit een kloosterregel of orde, maar bidden en in liefde tot God komen. Het geeft me rust en regelmaat en misschien zelfs wel wat innerlijke reinheid.