Het nieuws delen

Delen is één van de meest gebruikte werkwoorden op internet geworden. Immers, wanneer je op Facebook zit is het leuk als je berichten kunt delen. Nieuws waar je van zegt: dit is de moeite waard of dit is grappig, dat deel je met anderen.
Het delen van het nieuws is niet nieuw. Toen er nog geen computer bestond lazen mensen de krant aan elkaar voor. Dat gebeurt nu in huishoudens ook nog: “Moet je nu eens horen, schat…” Terwijl de ene partner begripvol en vragend “hmm” antwoordt, begin de andere partner het bericht uit de krant al voor te lezen.

huiswerk-makenVoor deze blog ben ik eens gaan grasduinen in de krant van exact 100 jaar geleden. Het Utrechts Nieuwsblad van maandag 21 februari 1916 vertelt tussen alle oorlogsgeweld door over de ramp van de watersnood rondom de Zuiderzee. Ik kende deze hele watersnood niet. Toch stonden er in deze krant, van slechts 8 pagina’s dik ook vermakelijke berichtjes, zoals het bericht in het plaatje. Een jongen die zijn huiswerk moet maken, doet dit door een vriendje te bellen en de antwoorden over te nemen. Het zal een rijkeluiszoontje geweest zijn want in 1916 hadden nog maar weinig mensen telefoon. Dit lijkt me ook echt een berichtje dat door mensen gedeeld en voorgelezen werd.

Ik vroeg me af hoe het in de tijd van Jezus en Paulus ging. Hoe deelde men toen het nieuws? Paulus en Petrus en al die andere eerste christenen reisden van plaats naar plaats om het goede nieuws van Gods Liefde te vertellen. Ze deelden hun ervaring met Jezus, hun ervaring met God en de woorden die ze daarover gehoord hadden.

“Moeten jullie nu eens horen! God heeft Jezus uit de dood doen opstaan en ons leven gered!”

Als een lopend vuurtje ging het Pinksternieuws de wereld in.
Nieuws dat niet alleen de volgende dag, het volgende jaar, maar zelfs de eeuwen overleefd heeft. Gods evangelie (goede nieuws) is van eeuwigheidswaarde, dat blijf je herhalen. Toch delen wij tegenwoordig minder snel dát goede nieuws. Het is niet hip om gelovig te zijn. (Dat was het overigens in de tijd van Paulus ook niet). We durven niet zo goed, ondanks dat de boodschap nog steeds dezelfde vreugde wil losmaken.

Jezus heeft geleden, zoals wij mensen dagelijks lijden. Jezus is gestorven, zoals ook wij dagelijks mensen zien sterven. Maar God heeft Jezus doen opstaan. Er is zelfs als het leven uitzicht lijkt toekomst! Het is de boodschap van Pasen. Pasen is pas over een paar weken, maar de vreugde die dit ons geeft helpt om daar naar toe te leven. En misschien helpt het om het nieuws te delen.

CIMG5960Dit blogje heb ik gemaakt toen ik op het opdrachtkaartje las: Koop en kracht en lees een goed artikel voor aan een voorbijganger.

Overigens: Het is natuurlijk niet verboden om ook dit bericht te delen, bijvoorbeeld met de knoppen hier onder dit bericht 🙂

Extra: Link naar het archief van Het Utrechts Nieuwsblad