Het is goed afscheid nemen

afscheid1Afscheid nemen, iedereen krijgt er in het leven mee te maken. Als je op de basisschool zit en je gaat verhuizen bijvoorbeeld. Je moet afscheid nemen van je vriendjes in de klas en in de buurt. Je wereld verandert radicaal, maar je kunt er weinig aan doen. Je maakt er maar het beste van en je ouders proberen je er bij te helpen.
Later wordt afscheid iets wat bij het leven hoort. Vrienden gaan naar andere scholen en mensen verhuizen. In je werk moet je soms afscheid nemen van collega’s, wisselen van werk is soms zelfs aan de orde van de dag. Je gaat in het leven allemaal een eigen weg. Soms is het afscheid van andere aard. Als twee geliefden uit elkaar gaan komen hier veel emoties bij kijken. Het is veel groter dan welk afscheid dan ook. Dit kan zijn omdat er ruzie is in de relatie of omdat om een andere reden de wegen van de partners uitéén lopen. Het afscheid kan ook zijn omdat de weg van één van beiden door de dood heen gaat.

Van wie je ook afscheid neemt en waarom het afscheid ook is, Het betekent de verandering of het einde van een oude band die ook een begin is van een nieuw leven voor beiden. Bij een verhuizing is dit allemaal veel minder sterk dan bij een scheiding of bij een overlijden. In alle gevallen moet je leren je focus opnieuw te leggen. Een nieuwe woon- of werkomgeving zorgt dat je nieuwe kansen krijgt om je te ontwikkelen, los van het klein-CIMG3711oude. Een scheiding kan een hoop verdriet geven, maar daarna ook weer de kracht om opnieuw te starten. Een overlijden van een familielid en geliefde is heel zwaar, maar ook daar moet je, door het leven gedwongen, weer op zoek naar hoe je jezelf herpakt. Al gaat daar veel tijd overheen.

Het is veertigdagentijd. Een tijd van loslaten en afscheid nemen. Afscheid nemen van gewoontes en vastgeroeste handelingen, maar ook afscheid nemen van mensen. We leven immers toe naar de goede week. We leven toe naar de verhalen van Jezus, die afscheid nam van het aardse leven en in zijn laatste momenten van zijn geliefde leerling en zijn moeder afscheid moest nemen. Toen Jezus al aan het kruis hing, gaf hij de twee mensen die hij zo liefhad aan elkaar. “Zie uw moeder!, Zie uw zoon!” Een afscheid gaf een nieuw begin.

afscheid3Het is in alles belangrijk om naar een afscheid toe te leven en om afscheid te nemen in liefde en trouw, ook al is de ander nog zo van je vervreemd. De veertigdagentijd leert me trouw te zijn aan wie ik ben. Met alle verzoeking en verleiding die erbij horen. De veertigdagentijd leert me liefde te oefenen, naar God, mensen en mijzelf. Afscheid nemen van mensen of werk hoef ik in deze tijd gelukkig niet. Voor zover ik dat nu zie dan. Maar trouw en vol liefde mijn weg gaan. Dat is altijd belangrijk!

===

Dit is een blog met het thema “loslaten”. De maand februari heeft dit thema meegekregen. Mijn vorige blog over dit thema is ook nog terug te lezen:

 Even flink opruimen 

Ook mijn overweging over de herfst,afgelopen jaar, ging deels over afscheid nemen.