Het aantal doet er niet toe.

hallo-zeggen2Kerken zitten in een crisis. De bezoekersaantallen lopen terug. Bijna alle kerkgenootschappen vragen zich af hoe ze hiermee moeten omgaan. Het aantal kerkgangers en kerkleden bepaalt immers de inkomsten. Hoe hou je de gemeenschap in stand, hoe behoud je gebouwen? Allemaal vragen die menig kerkbestuur of kerkenraad door het hoofd spelen.

Toch doet aantal er niet zo toe. Vandaag was het weer tijd voor een inspirerend kaartje onderweg. Het kaartje zei: “Wandel over een drukke straat en tel het aantal mensen. Zeg er tegen eentje: hallo!” De kerken doen hun best de mensen te tellen, maar ze zeggen nog maar weinig “hallo!”. Vaak is het doel het behouden van wat er is. Interesse in de mensen die voorbijlopen en niet naar binnen, gewoon er een praatje mee maken, dat is moeilijk geworden.

Zelf vind ik dat ook lastig. In deze tijd is het immers behoorlijk pittig om voor je geloof uit te komen. Geloof is voor veel mensen een achterhaald verschijnsel. Zeg dan maar eens: CIMG5960Hallo, ik ben gelovig, en jij? Het zou als een fundamentalistische bekeringsactie kunnen overkomen. Nee, dan is het veiliger in ons eigen gebouwtje te blijven zitten, dat wellicht wat achterstallig onderhoud krijgt.

Het gaat niet om het aantal, het gaat om hoe we zelf onze relatie met God beleven. Hoe we opleven als we samen kerk zijn en de gemeenschap koesteren. De kerk is soms een rariteitenkabinet. Iedereen heeft zijn eigen mening, iedereen uit die op een andere manier. De kerk bevat mannen en vrouwen, hetero’s en homo’s, uit alle volkeren en talen. Toch volgen wij allemaal die ene die ons voorging naar God: Jezus. We delen iets, met mensen die we anders niet zouden tegenkomen. Hoe we die gemeenschap beleven, dat zegt veel meer dan mensen binnenhouden om het aantal.

hallo-zeggenMensen de gemeenschap laten zien en binnenhouden moet je alleen doen omdat je ze net zo lief hebt als ieder ander. Omdat je hen wilt laten delen in de bron van je leven: Gods liefde. Dan kan 1 persoon die je welkom heet en waar je “hallo” tegen zegt net zo waardevol zijn als 100 mensen waar je al jaren mee in de kerk zit, maar die je niet eens aankijkt.